Отруєння Скрипаля цілком вкладається в канву агресії РФ - посол Британії

Отруєння Скрипаля цілком вкладається в канву агресії РФ - посол Британії

Укрінформ
Уряд Британії за відсутності відповіді з боку Росії вважатиме отруєння екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки спонсорованим державою замахом на вбивство на британській території з використанням забороненої хімічної зброї.

Про це написала у блозі на сайті "Української правди" посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

"Учора наш міністр закордонних справ Боріс Джонсон викликав до себе російського посла в Лондоні з вимогою, щоб до опівночі сьогодні Росія надала офіційні пояснення Великій Британії та Організації із заборони хімічної зброї про те, яким чином вона втратила контроль над своїми запасами. За відсутності задовільної відповіді з боку Росії уряд Сполученого Королівства буде вважати інцидент у Солсбері замахом на вбивство, спонсорованим державою, на британській території з використанням забороненої зброї у порушення Конвенції про хімічну зброю та міжнародного права. Словом, незаконним використанням сили російською державою проти Великої Британії та першим випадком агресивного використання нервово-паралітичної речовини будь-якого типу на європейській території після Другої світової війни", - написала Гоф.

Вона зазначила, що Британія підготує власну двосторонню відповідь, що буде складатись із жорстких і відповідних заходів згідно з британськими демократичними цінностями та принципами верховенства права.

Водночас посол зауважила, що це не просто справа двосторонніх відносин. За її словами, отруєння Сергія і Юлії Скрипалів цілком вкладається у загальну канву російської агресії, з якою Україна надто добре знайома.

Гоф констатувала, що в Криму, на Донбасі, а тепер, здається, і в Солсбері Росія систематично руйнує основи міжнародного правопорядку.

"Дії Росії в Україні та у Великій Британії становлять серйозну загрозу не тільки для наших обох країн, але й для всього законослухняного міжнародного співтовариства. Ми повинні разом відповісти на них, щоб наші громадяни могли бути впевнені, що ми не будемо терпіти ворожі дії Росії проти наших країн, наших інтересів і наших цінностей", - резюмувала дипломат.

Читайте також: Розробник "Новічка" сумнівається, що Скрипаль одужає

Як відомо, 4 березня у британському містечку Солсбері була здійснена спроба вбивства 66-річного екс-працівника ГРУ Сергія Скрипаля та його 33-річної доньки Юлії. Вони були госпіталізовані, однак досі перебувають у стані коми. Крім них, постраждали ще понад 20 осіб.

Скотленд-Ярд офіційно оголосив, що вважає отруєння замахом на вбивство, вчиненим за допомогою нервово-паралітичної речовини.

У понеділок, 12 березня, Велика Британія викликала російського посла для пояснень, яким чином російська нервово-паралітична речовина була використана проти колишнього шпигуна.

Прем’єр-міністр Великої Британії  Тереза Мей, виступаючи перед британськими депутатами 12 березня, оголосила, що з "високою імовірністю" Росія винна у спробі вбивства Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Вона поінформувала, що глава МЗС Великої Британії Борис Джонсон повідомив послу РФ у Лондоні Олександру Яковенку, що у Росії є час до вечора вівторка, щоб надати роз’яснення у справі Скрипаля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-