Спікер парламенту Естонії приєднався до заяви балтійських колег щодо Nord Stream-2

Спікер парламенту Естонії приєднався до заяви балтійських колег щодо Nord Stream-2

Укрінформ
Голова естонського парламенту Рійгікогу Ейкі Нестор приєднується до заяви Литви, Латвії та Польщі про те, що газопровід Nord Stream-2 ( "Північний потік 2") - політичний проект, небезпечний для Європи.

Про це повідомляє офіційний сайт парламенту Естонії.

«Естонія розглядає Nord Stream-2 як політичний проект. Ми хочемо швидко обговорити питання про поправку до Газової директиви в Раді Європейського Союзу», - сказав Нестор.

Відповідно до даної поправки всі трубопроводи, що йдуть з країн, що не входять в ЄС, підпадають під дію положень ЄС про енергетичне право. «Спільна декларація парламентів (балтійських країн - ред.) підтримує ці принципи», - наголосив спікер Рійгікогу.

Нестор уже повідомив своїм колегам з Латвії, Литви і Польщі про рішення підписати їх спільну заяву щодо Nord Stream 2, з яким він ознайомився сьогодні вранці.

Напередодні спікери парламентів Латвії, Литви та Польщі надіслали звернення своїх колег з інших європейських країн, в якому заявили, що друга гілка газопроводу проекту Nord Stream є інструментом російської політики, мета якого - збільшити енергетичну залежність Європи від Росії.

Раніше в Кишиневі під час міжпарламентської конференції "Грузія, Республіка Молдова та Україна: Східне партнерство і сучасні виклики безпеці" 2 березня глави парламентів України Андрій Парубій та Молдови Андріан Канду за ініціативи української сторони підписали відкритий лист, адресований керівникам парламентів країн ЄС, в якому висловлюється стурбованість будівництвом газопроводу "Північний потік-2" і зазначається, що він є політичним проектом Росії.

На початку вересня 2015 року російський "Газпром" і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу "Північний потік 2", що доповнить дві нитки "Північного потоку 1", які вже працюють. Цей газопровід здатний майже повністю позбавити Україну транзиту газу, який йде з Росії до Європи.

Газпром заявив про намір почати будівництво газопроводу Nord Stream-2 ( «Північний потік-2») навесні 2018 року.

Читайте також: Nord Stream-2: Парубій певен, що лист про небезпеку підпише більше країн

Наприкінці січня північна німецька земля Мекленбург-Передня Померанія дала згоду на будівництво ділянки спірного газопроводу по дну Балтійського моря. Торік в середині грудня Гірське управління Штральзунда вже дало частковий дозвіл на будівництво траси в Балтійському морі на ділянці континентального шельфу Німеччини. Для остаточного дозволу на будівництво з боку ФРН необхідна згода Федерального відомства морського судноплавства і гідрографії, а також ще чотирьох федеральних земель, територією яких повинен проходити цей газопровід.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-