Nord Stream-2: Парубій певен, що лист про небезпеку підпише більше країн

Nord Stream-2: Парубій певен, що лист про небезпеку підпише більше країн

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій сподівається на збільшення кількості підписантів документу щодо небезпеки побудови газопроводу "Північний потік-2".

Про це спікер заявив під час Погоджувальної Ради ВР у понеділок, 12 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«2 березня під час візиту до Молдови розпочався процес підписання листа європейськими країнами щодо небезпеки побудови "Північного потоку-2". Це була українська ініціатива, яка була опрацьована мною і народними депутатами, і ця позиція України була підтримана спікерами спочатку Молдови, а вчора цей документ підписали також спікери Литви, Польщі і Латвії. Отже, вже п'ять спікерів підтримують українську ініціативу стосовно небезпеки побудови "Північного потоку-2" як фактору дестабілізації та тиску на Європейський Союз. Я сподіваюсь, що кількість підписантів буде збільшуватись, а позиція українського парламенту буде підтримуватись і надалі», - сказав Парубій.

Як повідомляв Укрінформ, на початку вересня 2015 року російський "Газпром" і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу "Північний потік 2", що доповнить уже працюючі дві нитки "Північного потоку 1". Цей газогін здатен майже повністю позбавити Україну транзиту газу, який іде з Росії в Європу.

Читайте також: Nord Stream 2 небезпечний: глави парламентів Польщі, Литви і Латвії звернулися до ЄС

Газпром заявив про намір розпочати будівництво газопроводу Nord Stream-2 («Північний потік-2») навесні 2018 року.

Наприкінці січня північна німецька земля Мекленбург-Передня Померанія дала згоду на будівництво ділянки спірного газопроводу по дну Балтійського моря. В середині грудня минулого року Гірське управління Штральзунда вже дало частковий дозвіл на будівництво траси в Балтійському морі на ділянці континентального шельфу Німеччини. Для остаточного дозволу на будівництво з боку ФРН необхідно ще згоду Федерального відомства морського судноплавства і гідрографії, а також ще чотирьох федеральних земель, на території яких можливо пройде цей газопровід.

У Кишиневі під час міжпарламентської конференції "Грузія, Республіка Молдова та Україна: Східне партнерство та сучасні виклики безпеки" 2 березня глави парламентів України Андрій Парубій, Молдови Андріан Канду і Грузії Іраклій Кобахідзе з ініціативи української сторони підписали відкритий лист, адресований керівникам парламентів країн ЄС, у якому висловлюється занепокоєння будівництвом газопроводу "Північний потік-2" та зазначається, що він є політичним проектом Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-