Світовий продаж зброї зріс на 10%: які країни експортують найбільше

Світовий продаж зброї зріс на 10%: які країни експортують найбільше

Укрінформ
У світі в 2013-2017 роках продано на 10 відсотків більше зброї.

Про це це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на оприлюднений у понеділок, 12 березня, звіт Стокгольмського інституту проблем миру (SIPRI).

За даними звіту, продаж зброї у світі в 2013-2017 роках збільшився загалом на десять відсотків порівняно з періодом 2008-2012 років.

Найбільшими світовими експортерами зброї є США, Росія, Франція, Німеччина і Китай.

За останні п’ять років США наростили поставки озброєнь майже на чверть і зараз сконцентрували майже 34 відсотки світового продажу. Вашингтон постачав зброю в 98 країн, майже половина надійшла в країни Близького Сходу.

"Грунтуючись на угодах, підписаних під час правління адміністрації Обами, обсяг поставок озброєнь США в 2013-17 роках досяг найвищого рівня з кінця 1990-х", - констатує директорка програми озброєнь і військових витрат SIPRI Од Флеран.

Читайте також: Пентагон застерігає Асада від застосування хімзброї

Другий експортер зброї в світі, Росія, значно відстає від США - на сьогодні її частка в світових продажах зброї становить 22 відсотки. Третій експортер - Франція - збільшила продажі за останні роки на 27 відсотків і тепер контролює 6,7 відсотка світового продажу. А от четвертий - Німеччина - навпаки, скоротила на 14 відсотків.

За останні п’ять років більшість держав на Близькому Сході безпосередньо брали участь у насильницьких конфліктах. Через це імпорт озброєнь державами в цьому регіоні збільшився на 103 відсотки. Активніше всього у світі скуповували зброю Індія, Саудівська Аравія, Єгипет і ОАЕ, зазначає видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-