У ЄС затвердять 17 проектів у сфері оборони

У ЄС затвердять 17 проектів у сфері оборони

Укрінформ
У Євросоюзі остаточно затвердять 17 проектів поміж країнами-членами у рамках ініціативи «постійного структурного співробітництва» у сфері безпеки та оборони (PESCO).

Відповідне рішення ухвалять у вівторок міністри оборони країн-членів у рамках засідання Ради ЄС у закордонних справах, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Формат PESCO у галузі безпеки та оборони передбачений Лісабонською угодою про ЄС, що дозволяє певній кількості країн-членів (за бажанням) поглиблювати і розширювати зусилля у реалізації оборонної та безпекової політики через участь у відповідних визначених проектах.

До ініціативи приєдналося 25 країн-членів. Не беруть участь Велика Британія, Данія та Мальта.

Читайте також: Єврокомісія підтвердила: Україна чітко виконує транзитні зобов'язання

У рамках зобов’язань, учасники проектів повинні розвивати оборонний потенціал, забезпечуючи відповідні інвестиції та фінансування спільних проектів, підвищувати рівень взаємної бойової та оперативну сумісності, оперативної готовності та забезпечувати розвиток власних збройних сил.

На підтримку спільної політики безпеки та оборони, зокрема, розміщення замовлень для оборонної промисловості ЄС і здійснення військових закупівель, буде створено Європейський оборонний фонд, до якого планується акумулювати близько 5,5 млрд євро щорічно.

Високий представник ЄС у закордонних справах Федеріка Могеріні назвала рішення про ініціативу з поглиблення оборонного співробітництва PESCO «історичним».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-