США наклали “негласні санкції” на Польщу - ЗМІ

США наклали “негласні санкції” на Польщу - ЗМІ

Укрінформ
Вашингтон наклав негласні санкції на Варшаву до того часу, поки Польща не змінить скандальний закон про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі.

Про це інформує Onet.pl, посилаючись на довідку польського посольства у США, підготовлену 20 лютого на підставі зустрічей з трьома представниками Білого Дому та Держдепартаменту США.

Як зазначається, помічник держсекретаря США Весс Мітчел, який відповідає за контакти з Європою та Євразією, висунув польським дипломатам ультиматум з трьох пунктів. По-перше, до вирішення суперечки навколо закону про ІНП діятиме неофіційна заборона на зустрічі Трампа і Пенса з керівництвом польської держави. По-друге, американський чиновник зазначив, що у Конгресі США наростають антипольські настрої, який має вирішувати питання фінансування американських військових проектів в Польщі, зокрема розміщення в Польщі американської бронетанкової бригади.

“Мітчел застерігає: якщо польська влада не змінить позицію у справі ІНП, то можливою є блокада фінансування військової співпраці”,- зазначає видання.

По третє, американці попередили поляків: якщо вони почнуть переслідувати когось з громадян США за заяви чи публікації у відповідності до закону про ІНП, то це викличе дуже гостру подальшу реакцію Вашингтона. Йдеться, у першу чергу, про польсько-американського соціолога Яна Гросса, який писав про польські злочини проти євреїв в роки Другої світової війни та антисемітизм в Польщі після війни. Після публікації статті Гросса в німецькому виданні Die Welt і його заяви про те, що “поляки в роки війни вбили більше євреїв, ніж німців” проти нього в 2015 році варшавська прокуратура відкрила кримінальне провадження, а президент РП Анджей Дуда в 2016 році розглядав можливість позбавлення Гросса однієї з вищих нагород Польщі — кавалерського хреста заслуги РП.

Як зазначається, довідка польського посольства відразу потрапила до прем'єр-міністра РП Матеуша Моравецького і лідера PiS Ярослава Качинського і викликала у них протилежну реакцію. Моравецький відразу хотів йти на поступки США і розпорядився відправити до США для залагодження напруги заступника глави МЗС РП Марека Магеровського. Заступник міністра побував у Вашингтоні наприкінці лютого, де зустрічався з представниками американської адміністрації та єврейської громади США. Натомість Качинський не сильно перейнявся цим документом. Однак, тоді Моравецький з Качинським нібито прийняли концепцію про “замороження” закону, про що дипломатичними каналами було повідомлено США та Ізраїль. Це мав бут жест доброї волі з боку Варшави щодо США та Ізраїлю. 

Як зазначає Onet.pl, неофіційна заборона на зустрічі керівництва США з польськими лідерами може бути правдою, оскільки є інформація про те, що попри зусилля польської дипломатії не вдалося організувати зустріч Дуди з Пенсом в Кореї під час нещодавніх Зимових Олімпійських ігор 

Читайте також: У Польщі не готові назвати дату прийняття рішення щодо "історичного" закону

Заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький в ефірі телеканалу TVN24 у вівторок зранку заперечив, що США висунули будь-які ультиматуми Польщі щодо зустрічей на найвищому рівні.

Як інформувалося, прийнятий на початку лютому в Польщі закон про ІНП викликав протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість в ряді країн Заходу, особливо у США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-