Глава Міненерго РФ переконував єврокомісара, що транзиту газу нічого не загрожує

Глава Міненерго РФ переконував єврокомісара, що транзиту газу нічого не загрожує

Укрінформ
Глава Міненерго РФ Олександр Новак запевнив Єврокомісара з енергетики Мароша Шефчовича, що транзиту російського газу в Європу через Україну ніщо не загрожує.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на Міненерго Росії.

Інформагентство зазначає, що таку заяву було зроблено в ході телефонної розмови Новака і Шефчовича, коли єврокомісар з енергетики передав стурбованість української сторони ситуацією, що виникла внаслідок відмови "Газпрому" постачати Україні газ, передплата за який вже була перерахована.

Коментуючи ситуацію з постачанням російського газу в Європу і його транзитом територією України, голова російського Міненерго запевнив єврокомісара, що "транзит газу з Росії в Європу не перебуває під загрозою, транзит залишається таким само надійним, як і в минулому".

"До моменту розірвання контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом" в судовому порядку транзиту газу через Україну ніщо не загрожує", - заявив Новак.

Читайте також: Газпром заявляє, що вже звернувся в арбітраж для розірвання контрактів з Нафтогазом

Як повідомлялося, раніше російський "Газпром" заявив, що починає в Стокгольмському арбітражі процедуру розірвання контрактів на постачання і транзит газу з НАК "Нафтогаз України".

Водночас в "Нафтогазі" заявляли, що поки не отримували від російського Газпрому ніяких документів про розірвання контрактів на купівлю-продаж і постачання газу.

У лютому Нафтогаз здійснив передоплату за газ "Газпрому" в очікуванні початку поставок газу з 1 березня. Проте російська компанія повернула гроші і відмовилася поставляти газ.

28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги транзиту і зобов'язав російського монополіста виплатити 4,63 млрд дол. За даними "Нафтогазу", це рішення означає, що "Газпром" повинен заплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-