Газпром заявляє, вже звернувся в арбітраж для розірвання контрактів із Нафтогазом

Газпром заявляє, вже звернувся в арбітраж для розірвання контрактів із Нафтогазом

Укрінформ
Російський "Газпром" заявив, що починає процедуру розірвання контрактів на постачання й транзит газу з НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на заступника голови правління "Газпрому" Олександра Медведєва.

"Ми розпочали процедуру розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз України". І нову справу у Стокгольмському арбітражі за цим позовом "Газпрому" абсолютно точно розглядатиме інший склад арбітрів", - заявив Медведєв.

Російський експерт Михайло Крутихін у зв'язку з цим у коментарі Укрінформу зауважив деяке пом'якшення риторики "Газпрому". За його словами, "якщо спочатку заяви "Газпрому" виглядали дуже різко - "негайне розірвання всіх контрактів", то зараз керівництво компанії заговорило про початок "розірвання контрактів з Нафтогазом". "А це інша справа. Такий процес може тривати довго, хоч цілий рік", - зазначив експерт.

Читайте також: У Нафтогазі вважають, що "газову підстраховку" з ЄС має оплатити Газпром

Як повідомлялося, "Газпром" після рішення Cтокгольмского арбітражу не на свою користь заявив про ініціювання в арбітражному суді розірвання контрактів з "Нафтогазом" на постачання газу в Україну і транзит газу через її територію в Європу.

У Нафтогазі заявляли, що поки що не отримували від російського Газпрому жодних документів про розірвання контрактів на купівлю-продаж і постачання газу.

У лютому Нафтогаз здійснив передоплату за газ "Газпрому" в очікуванні початку постачань газу з 1 березня. Проте російська компанія повернула гроші й відмовилася поставляти газ.

28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за  недопоставлені  "Газпромом" обсяги для транзиту й зобов'язав російського монополіста виплатити 4,63 млрд дол. За даними "Нафтогазу", це рішення означає, що "Газпром" має сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-