Берлін хоче у рамках НАТО розробити адекватну відповідь на погрози Путіна

Берлін хоче у рамках НАТО розробити адекватну відповідь на погрози Путіна

Укрінформ
У Німеччині стурбовані наростаючою військовою риторикою Росії, вчорашніми заявами її лідера, і мають намір розробити у рамках НАТО адекватну відповідь.

Про це сказав представник федерального уряду Штеффен Зайберт у п'ятницю на брифінгу в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це нас турбує. На фоні довготривалої масштабної модернізації російських збройних сил, включаючи ядерну зброю, а також на фоні сумнівів з приводу того, що Росія дотримується міжнародних домовленостей і угод. Нас загалом турбує поведінка Росії у сфері політики безпеки, починаючи з кричущого порушення міжнародного права шляхом анексії Криму", - заявив Зайберт.

Він нагадав про погрози Москви сусіднім країнам, включаючи військові загрози, про «усвідомлене підривання політичних угод у сфері обмеження озброєнь». За словами Зайберта, навіть банально говорити про те, що гонка озброєнь не відповідає нічиїм інтересам, і водночас, незважаючи на це, вчора прозвучали оголошення про нові системи озброєнь.

Представник Меркель відзначив, що Німеччина і міжнародне співтовариство обурені та стурбовані використанням російських систем озброєння у Сирії. "З урахуванням дійсно тяжкого становища сирійського цивільного населення, немає ніякого приводу пишатися розвитком певних видів зброї або використання певних видів російського озброєння, як це було зроблено вчора під час виступу в Москві", - відзначив Зайберт.

Політик сказав, що, враховуючи наявні сумніви у дотриманні договорів, Росія зобов'язана була б розвіяти ці сумніви і зробити внесок у край необхідні переговори про контроль над озброєннями, а "вчорашні ж висловлювання мало цьому допомагають".

 Зайберт також підкреслив, що Захід готовий до конструктивного діалогу, у тому числі і на складні теми, де є серйозні розбіжності у думках, таких, зокрема, як Україна та Сирія. За його словами, Німеччина завжди виступала за те, щоб НАТО залишало відкритим канали зв'язку з російською стороною і використовувало їх.

Читайте також: Держдеп назвав заяви Путіна доказом порушень договору РСМД

 На його думку, нинішню ситуацію варто обговорити у рамках НАТО, "порадитися, що означають такі заяви для безпеки альянсу і його членів, а відповідь має бути відповідною".

Позиція ж федерального уряду щодо ядерної зброї, нагадав його офіційний представник, залишається чіткою: він є прибічником мети «Глобал зеро» - повної ліквідації такої. "Ми живемо у світі, де деякі країни продовжують використовувати ядерну зброю як засіб військової конфронтації; і поки це так, поки Німеччина та інші європейські країни знаходяться під загрозою, є необхідність збереження ядерного стримування", - сказав він.

Вчорашні погрози російського президента стали також темою телефонної розмови канцлера ФРН Ангели Меркель і президента США Дональда Трампа. Вони висловили стурбованість висловлюваннями Путіна про розвиток озброєнь і відзначили їхній негативний вплив на міжнародні зусилля щодо контролю над озброєннями.

Як повідомлялося, 1 березня президент Росії Володимир Путін під час виступу з посланням до Федеральних зборів РФ заявив, що у відповідь на розвиток США системи протиракетної оборони Росія візьме на озброєння нові ядерні ракети. Нова російська ядерна зброя нібито буде невразливою для американських систем протиракетної і протиповітряної оборони.

У 2002 році США вийшли з Договору про обмеження систем протиракетної оборони 1972 року. У 2002 році президентами Росії і США був підписаний Договір про скорочення стратегічних наступальних потенціалів (Договір про СНП), більш відомий на заході як Московський договір.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-