Росія заблокувала в РБ ООН антиіранську резолюцію

Росія заблокувала в РБ ООН антиіранську резолюцію

Укрінформ
Росія скористалася правом вето у понеділок на засіданні Ради Безпеки ООН, заблокувавши резолюцію по ситуації в Ємені, яка містила вимогу до Ірану (союзника Москви, - ред.) припинити поставки зброї шиїтським повстанцям.

Голосування відбулося в понеділок, передає власний кореспондент Укрінформу.

За резолюцію виступили 11 країн, проти висловилася Росія, а також Болівія. Казахстан і Китай утрималися. Для блокування резолюції в РБ ООН достатньо голосу "проти" одного з п'яти постійних членів Радбезу, до складу яких входить у тому числі й Росія.

Нинішній документ був внесений на розгляд делегацією Великої Британії. Документ посилався на доповідь експертів ООН, оприлюднений у січні цього року, яка дослідила залишки ракет, випущених минулого року повстанцями Хуті по Саудівській Аравії. Експерти встановили, що багато компонентів цих залишків є ідентичними іранському проекту ракети Qiam-1. Відповідно до висновків дослідження, якщо ця ракета була надана Хуті з Ірану, це означає, що Тегеран порушив ембарго ООН на поставки зброї в Ємен.

Читайте також: Саудівська Аравія перехопила ракету з Ємену

Після невдалого голосування в понеділок Рада Безпеки ООН розглянула одразу інший проект резолюції, ініційований російською делегацією. У ньому не було згадки про дослідження можливих поставок Іраном зброї в Ємен в обхід міжнародного ембарго. Після цього другий варіант резолюції був прийнятий РБ ООН.

Обидва варіанти резолюції передбачають продовження ще на рік заборону на поставки зброї в Ємен, а також продовження індивідуальних санкцій проти осіб, причетних до розпалювання конфлікту в Ємені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-