Габріель закликав США до співпраці і розкритикував Китай

Габріель закликав США до співпраці і розкритикував Китай

Укрінформ
У Німеччині викликають роздратування деякі моменти, які мають місце в даний час у Сполучених Штатах Америки, але Берлін закликає Вашингтон продовжувати тісне трансатлантичне співробітництво.

Про це заявив у суботу міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель з трибуни Мюнхенської конференції з безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Німці роздратовані тим, що відбувається в США: це дії, слова, твіти...", - сказав Габріель.

Водночас він підкреслив необхідність об'єднати США і Європу перед лицем багатьох викликів. "Єдина реакція на зовнішніх агресорів – лише один з аспектів нашої сили і спільних дій", - зазначив міністр.

Досвід НАТО виправдав себе, вважає дипломат, однак продовжує сумніватися в доцільності підвищення видатків на оборону до 2% ВВП.

"Треба зробити все, щоб зблизити акторів західного світу – США та Європу. Ми повинні стояти разом, щоб відстояти наші цінності і принципи", - заявив Габріель, визнавши, що у європейців не буде досить власних сил, їм потрібне сильне партнерство з американським континентом. Він вказав на те, що це відповідає й інтересам США.

Читайте також: Габріель наполягає на миротворчій місії ООН для Донбасу

У своїй промові глава німецького МЗС також піддав критиці Китай, вказавши на те, що той занадто наполегливо просуває свої ініціативи, і поскаржився, що Європа мало що може їм протиставити.

"Ми не дорікаємо Китаю в його ідеях, ми маємо докоряти собі, що ми не можемо надати свою шкалу цінності і свої ідеї", - заявив політик. Він переконаний, що ЄС має почати висувати власні ініціативи щодо Східної Європи, Африки.

"Китай постійно намагається перевірити нас, використовувати політику батога і пряника, постійно перевіряє ЄС і НАТО на міцність. Природно, що так поводяться наші вороги. Від друзів ми чекаємо підтримки", - заявив Габріель.

Він підкреслив, що "ніхто не повинен намагатися розколоти ЄС, ні Росія, ні Китай, але і не США". Сам ЄС, за словами міністра, стоїть перед завданнями величезних масштабів. Мир у Європі можна забезпечити лише спільними діями: треба зміцнити внутрішню згуртованість, яка викликає запитання останні 10 років; узгодити дії у зовнішніх відносинах; розробити інструменти для реалізації власних інтересів, за принципом – від кожного по можливостях, але згідно з єдиним планом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-