Меркель і Йилдирим поговорили про правову державу

Меркель і Йилдирим поговорили про правову державу

Укрінформ
Питання регіональної безпеки і двосторонніх німецько-турецьких відносин, у тому числі те, що їх затьмарює, обговорили в четвер глави урядів ФРН Ангела Меркель і Туреччини Біналі Йилдирим.

Переговори відбулись в Берліні у відомстві канцлера, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Ми знаємо, що наші двосторонні відносини були в складному фарватері і частковл в такому залишаються, але ми намагаємося крок за кроком вирішити питання, які призвели до цього», - заявила господиня зустрічі.

Читайте також: Глави МЗС РФ, Ірану і Туреччини в березні зберуться на зустріч по Сирії

Одним з найбільш гострих «кутів» відносин між двома країнами є питання перебування у турецьких в'язницях громадян ФРН, як вважають в Берліні, політичних мотивів. Меркель подякувала гостю за те, що вже відпущені на свободу і повернутися в Німеччину кілька людей, але підкреслила, що очікує якнайшвидшого і справедливого рішення у найрезонанснішій справі журналіста видання Welt Деніза Юджела, який вже рік перебуває в ув'язненні без пред'явлення звинувачення. Турецькі влади журналіста підозрюють у тероризмі.

Читайте також: МЗС ФРН вказало, що перешкоджає нормалізації відносин з Туреччиною

Всього ж у турецьких в'язницях перебуває, за даними МЗС ФРН, 47 німецьких громадян. У тому числі 6, яких в Берліні оцінюють як політв'язнів, з них 4 - з подвійним громадянством.

«У цьому зв'язку ми поговорили про питання правової держави», - заявила Меркель.

Вона підтвердила, що офіційний Берлін засуджує спробу путчу в Туреччині влітку 2016 року, але хотів би, щоб розслідування проти підозрюваних проводилися з допомогою законних механізмів.

«Німеччина є правовою державою, і Туреччина є правовою державою, і в рамках принципів верховенства права продовжується відповідне судочинство», - заявив зі свого боку Йилдирим.

Він висловив надію на те, що вердикти щодо підозрюваних у діях проти турецької держави осіб будуть нарешті винесені.

«Якщо під час розслідування з'ясується, що люди фактично не мали прямого відношення до путчу, то у них є можливість повернутися на свої посади там, де вони працювали. 33 тис. з них вже були відновлені на роботі», - повідомив турецький прем'єр.

Читайте також: У Туреччині за спробу перевороту суд дав довічне понад 60 особам

При цьому він підкреслив, що його країна бореться з тероризмом в Туреччині і намагається захистити від нього кордони НАТО. Потоки біженців з Сирії хлинули, в першу чергу, у Туреччину, де зараз перебувають понад 3 мільйонів біженців.

«Ми, так би мовити, запобігли їх втечу до Європи... Ми також намагаємося не допустити подальшого розширення терористичних організацій на Європу", - нагадав Йилдирим.

Читайте також: Туреччина дає $5 мільярдів на відновлення Іраку

Співрозмовники обговорили ситуацію з виділенням ЄС коштів на вирішення проблеми біженців в Туреччині.

«Ми не тільки прихильні реалізації пакету на 3 мільярди євро, але і налаштовані на виділення ще 3 мільярдів євро», - заявила Меркель, запевнивши, що буде обговорювати це з партнерами по ЄС.

Глави держав також заявили, що бажають нормалізації двосторонніх відносин і будуть до цього прагнути.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-