Дуда оскаржив

Дуда оскаржив "українських націоналістів" у скандальному законі

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда оскаржив в Конституційному суді положення скандального закону про Інститут національної пам’яті (ІНП), де йдеться про "українських націоналістів".

Про це свідчить інформація, опублікована на сайті Конституційного суду Польщі.

"Цьому закону також закидається невідповідність: ...2) статті 1. п. 1 у частині, що стосується слів "українських націоналістів", і статті 2а у частині, що стосується слів "українські націоналісти", а також слів "і Східної Малопольщі" статтям 2 та 42 п. 1 Конституції у зв’язку зі статтею 31 п. 3 Конституції", - йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті КС.

Читайте також: Дуда направив "історичний" закон до Конституційного суду

Cтаття 2 Конституції РП говорить про те, що Польща є демократичною країною, яка забезпечує виконання принципів соціальної справедливості. 

Стаття 42, п.1 визначає, хто у Польщі підлягає кримінальній відповідальності. 

Cтаття 31, п. 3 Конституції передбачає обмеження щодо користування конституційними свободами людини і визначає, коли такі обмеження можуть наступити. 

Як інформувалося, президент Дуда в четвер направив скандальний закон про Інститут національної пам’яті на розгляд КС Польщі.

Канцелярія президента Польщі повідомила про очікування Дуди: положення закону мають бути настільки точними, щоб вони не викликали жодних сумнівів.

Як інформувалося, польський парламент проголосував за зміни до закону про ІНП 1 лютого, а 6 лютого його підписав президент Польщі Анджей Дуда і повідомив, що направляє документ до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, а також оцінив положення кримінального характеру, що випливають із цього закону.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-