Берлін пообіцяв підтримку у відновленні Іраку

Берлін пообіцяв підтримку у відновленні Іраку

Укрінформ
Німеччина продовжить підтримку Іраку на шляху відновлення і стабілізації, виділяючи на це як дипломатичний капітал, так і мільйони євро.

Про це йдеться в заяві глави МЗС ФРН Зігмара Габріеля за підсумками роботи міністерської зустрічі країн-учасниць міжнародної антитерористичної коаліції з питання відновлення Іраку, передає кореспондент Укрінформу.

«Створення стабільності, забезпечення майбутнього і протидія причин еміграції залишаються центральними цілями нашої іракської політики», - йдеться в заяві, поширеній зовнішньополітичним відомством.

Читайте також: Нацрозвідка США очікує нової активності від ІДІЛ

Міністр зазначив, що здобувши перемогу над «халіфатом», міжнародне співтовариство досягло важливої віхи в Іраку, і тепер на перший план виходять стабілізація, реконструкція та зміцнення державних інститутів. Добровільне і безпечне повернення внутрішньо переміщених осіб і біженців, внутрішньоіракське примирення, особливо між Багдадом і Ербілем, і єдина, стабільна, демократична спільнота.

«Ці завдання мають пріоритет, щоб не допустити повернення терору. Німеччина продовжуватиме рухатися цим шляхом разом з Іраком», - пообіцяв член уряду.

Читайте також: Життя після ІДІЛ: Штати закликали членів коаліції допомогти Іраку

В доповнення до міжнародної підтримки терміново необхідні приватні інвестиції, зауважив Ґабріель. Він підкреслив, що це залежить не в останню чергу від здійснення важливих політичних реформ. Важливе значення буде мати підготовка, консультування та нарощування потенціалу іракських сил безпеки. Розруха, яку ІДІЛ залишив в Мосулі або Рацці, показує, що необхідні величезні цивільні зусилля.

Читайте також: Міжнародна коаліція домовилася, як остаточно знищити ІДІЛ

Тільки зі всеосяжним зовнішньополітичним підходом, який зміцнює громадянські структури, що забезпечує економічний розвиток і захищає цілісність держави як всередині країни, так і за її межами, можна буде формувати майбутнє Іраку, йдеться в заяві. Слід забезпечити, щоб робота іноземних помічників щодо стабілізації та їх допомога в галузі розвитку добре доповнювали один одного і не були розрізненими.

«Це займе багато часу, Німеччина готова до цього», - заявив глава німецького МЗС.

Читайте також: Боротьба з ІДІЛ: Клімкін у Кувейті розповів про внесок України

Нагадаємо: зовнішньополітичне відомство ФРН виділило на допомогу населенню Іраку 290 млн євро (200 млн у вигляді гуманітарної допомоги і 90 млн на стабілізацію). У цілому, починаючи з 2015-го, було виділено 502 млн євро. Німеччина є другим після США донором Іраку. У 2018 році МЗС має намір надати країні ще 43,2 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-