Через криптовалюти

Через криптовалюти "відмиваються" мільярди доларів – Європол

Укрінформ
У більшості випадків правоохоронці не можуть визначити, хто, куди і навіщо виводить гроші, і не можуть локалізувати злочинця.

Від чотирьох з половиною до п'яти мільярдів доларів зі ста, отриманих незаконним шляхом, відмивається з допомогою криптовалют, розповів в інтерв'ю BBC директор Європолу Роб Уейнрайт, пише ZN.ua.

"Ними не управляють центральні влади, тому поліція не може відслідковувати ці транзакції. Навіть якщо вони визначать, що транзакції носять кримінальний характер, вони не можуть заморозити активи, на відміну від традиційної банківської системи", — пояснив директор Європолу Роб Уейнрайт.

Здавалося б, названа чиновником сума на перший погляд мала, всього лише 4,5 – 5% від всієї суми незаконного обігу коштів, але насправді тенденція використання криптовалют в "відмиванні" незаконно отриманих грошей тільки зростатиме, впевнені у Європолі.

Також Уейнрайт зізнався, що незважаючи на усі вжиті заходи, можливості служби в цьому напрямку, як і раніше значно обмежені, так як в більшості випадків поліції дуже важко визначити, хто виводить ці гроші. Як правило, саме цей момент більш ніж влаштовує зловмисників.

Читайте також: Український хакер продавав базу міжнародної компанії за 3 біткоїни

Наголошується, що важче всього справи йдуть з такими криптовалютами, як Monero або Zcash. Алгоритми цих криптовалют дозволяють значно ускладнити завдання правоохоронців із встановлення відправника або одержувача транзакції.

Уейнрайт вважає, що ті, хто надає послуги з обміну криптовалют на готівку, повинні проявити відповідальність і співпрацювати з поліцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-