Земан лобіює екстрадицію хакера Нікуліна до Росії - ЗМІ

Земан лобіює екстрадицію хакера Нікуліна до Росії - ЗМІ

Укрінформ
Президент Чеської Республіки Мілош Земан лобіює екстрадицію заарештованого в Празі за запитом ФБР російського хакера Євгенія Нікуліна до Росії, а не до США.

Про це йдеться в статті у чеському тижневику Respekt.

"Проросійськи орієнтований багато років Земан висловив думку, що Нікулін має бути виданий Росії", - стверджує автор.  

За даними видання, таке "побажання" глава держави висловив, коли був присутнім на двох зустрічах Нікуліна з міністром юстиції Робертом Пеліканом, що були організовані в січні та в лютому, за два тижні після призначення нових суддів, в Празькому Граді.

Примітно, що в цьому питанні розходяться думки президента ЧР і прем'єра Андрія Бабиша. "Я говорив про цю справу з міністром Пеліканом, я однозначно віддав перевагу б його (Нікуліна - ред.) видачі США. Але у мене немає впливу", - заявив очільник уряду.

Аналітики зазначають, що справа Нікуліна і те, куди його депортують, стане одним з показників і чинників того, якою надалі буде переважно політика Чеської Республіки - орієнтованою на Схід або на Захід.

Читайте також: Екстрадиція судді Чауса: Холодницький каже, що наразі хід за Молдовою

Поки доля "ув'язненого, який найбільш суворо охороняється в чеській в'язниці" - російського хакера, не вирішена. Його адвокати щосили затягують процес, прагнучи продовжити перебування підзахисного в Чехії та не допустити екстрадиції за океан, де Нікуліна звинувачують у хакерських атаках на декілька соціальних мереж. Росія ж прагне повернути свого громадянина, щоби не допустити можливого витоку інформації. В Росії до Нікуліна теж є претензії, але набагато менші за  тяжкістю - звинувачення в крадіжці, організованій через Інтернет у 2009 році.

Останнє слово залишається за керівником Мін'юсту Чехії Пеліканом.

Як повідомлялося, Євгеній Нікулін був заарештований 5 жовтня 2016 за ініціативи ФБР на підставі міжнародного ордера на арешт, виданого Інтерполом, коли подорожував з подругою Європою. Вищий суд в Празі 24 листопада дозволив його екстрадицію до США. Ця країна звинувачує Нікуліна в хакерських атаках і крадіжці інформації з баз соціальних мереж LinkedIn, Dropbox і Formspring у 2012 році. В разі виголошення звинувачувального вироку в США 30-річному Нікуліну загрожує до 14 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-