Польська опозиція готує альтернативу

Польська опозиція готує альтернативу "історичному" закону

Укрінформ
Найбільша опозиційна партія в польському парламенті "Громадянська платформа" (РО) зареєструє у парламенті свій законопроект про зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі.

Про це після зустрічі з послом США в Польщі Полом Джонсом заявив у Сеймі лідер РО Гжегож Схетина, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми не залишаємо справу щодо цього закону і наслідків, які з нього випливатимуть. Ми ініціюватимемо зміни у найбільш критичних положеннях, які формують поганий образ польської історичної політики і всього того, що сталося у польському парламенті через цей закон, який затвердив президент", - заявив Схетина.

Він звернув увагу, що зміни до закону про Інститут національної пам’яті "викликають здивування у найкращих і найважливіших союзників (Польщі), зокрема американських політиків". Лідер РО зазначив, що американці пропонували і просили провести широкі консультації у зв'язку із наслідками, які може викликати цей закон.

Читайте також: Розенку у Варшаві обіцяють роз’яснити суть "історичного" закону

Як повідомлялося, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про ІНП, якими, зокрема, запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Напередодні, 6 лютого, президент Анджей Дуда підписав цей закон, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США.

Верховна Рада у вівторок, 6 лютого, ухвалила заяву про засудження змін до закону про Інститут національної пам’яті, наголосивши, що цей законодавчий акт суперечить змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-