Росія має сплатити

Росія має сплатити "в’язню Болотної справи" €10 тисяч – рішення ЄСПЛ

Укрінформ
Європейський суд з прав людини зобов'язав російську владу виплатити 10 тисяч євро компенсації Володимиру Акименкову, засудженому у "болотній справі".

Рішення суду опубліковане на сайті ЄСПЛ.

"Суд вважає, що страждання і розчарування заявника не можуть бути компенсовані простим виявленням порушення. Він (суд - ред.) присуджує заявникові 10 000 євро в якості компенсації моральної шкоди", - йдеться у рішенні.

Уточнюється, що держава-відповідач Росія має виплатити 10 000 євро заявникові впродовж трьох місяців з дати, коли рішення стане остаточним, «плюс будь-які податки в якості компенсації моральної шкоди у валюті держави-відповідача за курсом, що діє на дату розрахунку».

У рішенні ЄСПЛ підкреслюється, що щодо Акименкова було порушено статті Конвенції про захист прав людини і основних свобод, які забороняють нелюдяне поводження і неправомірне продовження терміну утримання під вартою.

Володимир Акименков, заарештований у червні 2012 року, провів у СІЗО близько півтора року. Там він почав втрачати зір, але запобіжний захід йому не змінили. У грудні 2013 року засуджений був амністований на честь двадцятиріччя Конституції і звільнений у залі суду.

Після звільнення до Акименкова, який є активістом "Лівого фронту", кілька разів приходили співробітники поліції.

Читайте також: У Росії припинили примусове лікування засудженого у «болотній справі»

Згідно із статистикою, опублікованою у вівторок, на початок 2018 року Європейський суд з прав людини отримав майже 10 тисяч скарг на російську владу.

6 травня 2012 погоджена з владою Москви  опозиційна хода завершилася сутичками демонстрантів з поліцією. Було порушено справу про масові безлади, в якій фігурувало понад 30 осіб. 18 осіб засудили, 13 амністували. Нікого з обвинувачених не виправдали. Більшість обвинувачених провину заперечують. Правозахисники називають справи «болотників» політично мотивованими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-