Глава МЗС Польщі охарактеризував відносини з Ізраїлем як напружені

Глава МЗС Польщі охарактеризував відносини з Ізраїлем як напружені

Укрінформ
Нинішні відносини між Польщею та Ізраїлем є непростими, але Варшава переконана у своїй правоті щодо прийнятого так званого історичного закону (про Інститут національної пам’яті) і переконуватиме в цьому Єрусалим.

Про це в ефірі RMF.FM заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович.

“Зараз ці відносини є напруженими. Польща дотримується позиції, що має рацію, і що потрібно боротися з “брехнею Освенціма” (приписування комусь злочинів нацистів — ред.), а покладання на польську державу відповідальності за Голокост є діями, які потрібно викорінити”, - заявив Чапутович.

Він наголосив, що Польща не вводить жодної цензури на дискусію і “cпокійно переконуватиме, що наміри є хорошими, а записи закону правильними”.

Чапутович висловив думку, що непорозуміння з Ізраїлем, а також із США, виникають через “проблеми з комунікацією”. 

Глава польської дипломатії покритикував запис президента Євроради, екс-прем’єра Польщі Дональда Туска у Тwitter. Напередодні Туск написав, що Польща так бореться з брехнею про “польські табори смерті”, що сама розрекламувала це на весь світ. Чапутович підкреслив, що це висловлювання Туска було “невдалим”.

Глава МЗС Польщі підкреслив, що закон про ІНП було ухвалено тому, що зараз відбувається “цілеспрямована фальсифікація історії, аби звинуватити Польщу за провини, які вона не скоювала”. 

“Не можна перекладати провину (за вбивства євреїв — ред.), ми повинні карати справжніх винуватців цих злочинів. Ми ніколи не погодимося на перекидання відповідальності на Польщу, яка була жертвою, а не злочинцем”, - наголосив Чапутович. 

Як відомо, сейм Польщі 26 січня, а Сенат 1 лютого прийняли зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Ними передбачається покарання, зокрема тюремне ув'язнення для тих, хто публічно і всупереч фактам приписуватиме полякам та Польщі відповідальність за злочини проти євреїв у роки Другої світової війни.

Читайте також: Посольство Ізраїлю відреагувало на "наростання антисемітизму в Польщі"

Цей закон також передбачає можливість відкриття кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують "вчинення злочинів українськими націоналістами та українськими формуваннями, що співпрацювали з третім рейхом". Ізраїль та світові єврейські організації розкритикували закон, переконуючи, що він забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни.

Читайте також: Фракція БПП закликає польських колег припинити історичні спекуляції

Президент України, МЗС України, депутати Верховної Ради висловили занепокоєння фактом прийняття Сеймом цього закону. Українська сторона закликала польську до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-