Фракція БПП закликає польських колег припинити історичні спекуляції

Фракція БПП закликає польських колег припинити історичні спекуляції

Заява
Укрінформ
Фракція партії "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді закликає польських колег повернутися у русло конструктивного діалогу для встановлення історичної справедливості.

Про це йдеться в заяві фракції "БПП" щодо ухвалення польським Сенатом закону про заборону "бандерівської ідеології".

"Фракція партії "Блок Петра Порошенка" на чолі коаліції Верховної Ради, спільно з Президентом України, закликає польських колег повернутися у русло конструктивного діалогу для встановлення історичної справедливості та істини. Наші держави повинні йти шляхом зміцнення співпраці, замість штучного створення кризи, і будувати спільне майбутнє на засадах добросусідства, співпраці і взаємоповаги", - наголосили у БПП.

Як зазначається у заяві, фракція "БПП" висловлює глибоке занепокоєння рішенням польського Сенату про Інститут національної пам’яті Польщі, що суперечить сучасним принципам історичного примирення між європейськими народами.

"Рішення польського парламенту суперечить історичним фактам, спекулює на трагічному періоді наших народів та оскверняє історію боротьби української нації за власну незалежну державу. Неприпустимо розпалювати ворожнечу між дружніми сусідніми народами задля підвищення рейтингу окремих політичних сил", - наголошується у заяві.

Читайте також: Польська інтелігенція виступила проти закону про "бандерівську ідеологію"

У фракції БПП додали, що історія наших країн тісно пов’язана століттями, де кожен може знайти як причини для взаємних звинувачень, так і те, що нас об’єднує.

"Однобоке трактування історії, коли заперечуються власні провини і приписується суб’єктивне тлумачення історичних фактів, несе загрозу для подальшого розвитку відносин між сусідами. Історичні уроки доводять, що протистояння між нашими державами мали катастрофічні наслідки для обох сторін, тому в сьогоденні необхідно знаходити спільні точки дотику та спільні перемоги для побудови міцних партнерських, дружніх відносин", - підкреслили у БПП.

Там додали: необхідно пам’ятати, що нині Європа стоїть перед обличчям нових загроз та імперських амбіцій окремої держави, тож демократичні країни ЄС повинні консолідувати зусилля для збереження спільного безпечного простору.

"Ухвалений законопроект суперечить принципам демократії, посилює цензуру, обмежує свободу слова та розпалює антиукраїнські погляди, чим створює загрозу для українських громадян, які навчаються і працюють в Польщі. Тому фракція партії "Блок Петра Порошенка" наполягає на припиненні історичних спекуляцій для захисту своїх громадян та збереження дружніх відносин між нашими країнами", - йдеться також у заяві фракції.

Як повідомлялося, Сейм Польщі 26 січня ухвалив закон щодо Інституту національної пам'яті, який, серед іншого, передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення "злочинів українських націоналістів" та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці "злочини".

У ніч на 1 лютого Сенат Польщі ухвалив відповідний закон. Він набуде чинності в разі підписання президентом.

Президент Петро Порошенко заявив, що цей закон не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею і містить категорично неприйнятні оцінки.

Пізніше співголови депутатської групи зі зв’язків з Польщею нардепи Оксана Юринець та Микола Княжицький у своїй заяві закликали президента Польщі ветувати цей закон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-