Габріель поскаржився на небажання США нести відповідальність за лад у світі

Габріель поскаржився на небажання США нести відповідальність за лад у світі

Укрінформ
США все менше уваги приділяють не тільки стосункам з Європою, але і в цілому все сильніше "замикаються в собі", тим часом як розкол всередині Європи шириться.

На це поскаржився глава МЗС ФРН Зігмар Габріель, виступаючи в середу на конференції з питань політики безпеки в Тель-Авіві, передає Укрінформ.

«Світ став набагато менш зручним місцем, в тому числі і для нас, німців. Давайте будемо чесними, у нас була відносно хороша угода в минулому: ми могли спиратися на сильні трансатлантичні відносини», - сказав міністр.

Читайте також: Берлін хоче, аби Штати узгоджували антиросійські санкції з ЄС

Відмітивши, що співпраця зі Сполученими Штатами і відданість НАТО залишаються фундаментальними для німецької зовнішньої політики і політики безпеки принципами, він закликав визнати той факт, що «пріоритети США змінюються». І почалося це ще до Дональда Трампа. Сьогодні США менш готові взяти на себе відповідальність і витрати міжнародного ліберального порядку.

«Ми шкодуємо про це, але це не змінює факт: ми повинні реагувати і коригувати», - заявив Габріель.

Читайте також: Габріель запропонував поступово знімати санкції з Росії

Міністр закордонних справ Німеччини висловив занепокоєння тим, що такі цінності як демократія, права людини, верховенство закону «вже не є незаперечною глобальної нормою, їм потрібен захист». Таке положення справ кидає виклик Європі та ЄС, який має розробити «більш стратегічний підхід до світових справ».

«У той момент, коли нам потрібна Європа більше, ніж коли б то не було, вона не в хорошій формі», - зазначив Габріель.

Читайте також: Німеччина пропонує НАТО порадитися щодо ситуації на півночі Сирії

Він висловив побоювання у зв'язку з поглибленням розбіжностей між західноєвропейцями і деякими східноєвропейцями. Це, за його словами, загрожує єдності Євросоюзу.

Він також звернув увагу і на те, що такі великі держави, як Росія і Китай стають "більш наполегливими", швидко займаючи простір, що звільняється іншою силою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-