Тіллерсон звинуватив Росію у причетності до хіматак у Сирії

Тіллерсон звинуватив Росію у причетності до хіматак у Сирії

Укрінформ
Державний секретар США Рекс Тіллерсон заявив, що Росія відповідальна за триваючі хімічні атаки в Сирії проти мирних громадян, оскільки не забезпечила гарантій щодо знищення хімзброї.

З відповідною заявою він виступив у вівторок під час перебування в Парижі, повідомили Укрінформу у Державному департаменті США.

"Лише вчора понад 20 мирних жителів, більшість з яких діти, стали жертвами газової атаки із застосуванням хлору", - наголосив глава американської дипломатії.

Він підкреслив, що можливість режиму Асада й надалі застосовувати хімічну зброю викликає серйозну стурбованість. "Той, хто скоїв ці напади, зрештою відповідатиме за жертви в Східній Гуті, а також незліченної кількості інших хімічних атак у Сирії після введення військ Росії в цю країну", - зауважив держсекретар США.

Як він нагадав, у вересні 2013 року Москва гарантувала ліквідацію всіх запасів сирійської хімзброї. "Тим самим Росія взяла на себе відповідальність як гарант для забезпечення того, щоб сирійські союзники припинили використання хімзброї", - зауважив Тіллерсон.

Дипломатичні рамки в цьому питанні між США і РФ були юридично закріплені у рішенні Виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), а також Резолюції 2118 Ради Безпеки ООН. Крім того, нагадав Тіллерсон, у березні 2015 року Росія підтримала Резолюцію РБ ООН № 2209, в якій ішлося про відповідальність за використання будь-яких токсичних хімічних речовин як зброї, включаючи хлор.

"Росія не виконала цих зобов'язань. З того часу, з квітня 2014 року, з'являється дедалі більше доказів, що Сирія й надалі незаконно володіє хімзброєю та застосовує її проти власних громадян", - підкреслив глава Держдепу.

Читайте також: США покладають відповідальність на Путіна за припинення хіматак у Сирії

За його словами, "Росія, захищаючи свого сирійського союзника, просто беззаперечно порушила власні зобов'язання перед США як основний гарант". Неспроможність РФ вирішити проблему хімзброї в Сирії "ставить під сумнів відповідність її участі у процесі врегулювання загальної кризи", заявив держсекретар США.

На думку держсекретаря, РФ має, як мінімум, "припинити застосовувати вето та принаймні утриматися від майбутніх голосувань у Раді Безпеки з цього питання".

Рекс Тіллерсон також звернувся до міжнародної спільноти із закликом посприяти припиненню застосування хімічної зброї будь-де у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-