Іспанія вимагатиме арешту Пучдемона, якщо він поїде на дебати до Данії

Іспанія вимагатиме арешту Пучдемона, якщо він поїде на дебати до Данії

Укрінформ
Державна прокуратура Іспанії вимагатиме ордеру на арешт екс-голови уряду Каталонії Карлеса Пучдемона, якщо він поїде з Бельгії до Данії.

Таку заяву відомство оприлюднило у неділю, 21 січня, повідомляє DW.

"Якщо екс-лідер Каталонії Карлес Пучдемон поїде на дебати до Данії, іспанська прокуратура знову вимагатиме ордеру на його арешт", - йдеться у повідомленні.

Раніше Пучдемон заявив про намір у понеділок, 22 січня, взяти участь у дебатах на тему "Каталонія і Європа на роздоріжжі демократії?", що відбудуться в університеті Копенгагена.

Його адвокат Пучдемона в ефірі Каталонського громадського радіо підкреслив, що ризик арешту його клієнта у Данії "доволі великий", але він сподівається, що данська влада відмовиться видавати будь-який ордер.

Читайте також: Найбільші партії Каталонії підтримали Пучдемона — нехай керує по Skypе

У цьому зв'язку речник данської прокуратури сказав лише, що його відомство стежитиме за розвитком ситуації.

Як відомо, Пучдемон у листопаді 2017 р. втік до Бельгії, побоюючись ув'язнення та звинувачень у заколоті після каталонської кризи та спроби проголосити незалежність регіону. Декілька його міністрів і досі залишаються за гратами.

Верховний суд Іспанії видав європейський ордер на арешт Пучдемона, однак на початку грудня відкликав його, уникаючи ризику, що Бельгія може надати йому притулок.

Новообраний спікер парламенту регіону Рожер Торрент, який є прибічником незалежності Каталонії, нещодавно розпочав зустрічі з представниками партій щодо питання обрання голови уряду. Партії, які мають більшість, раніше заявляли про підтримку на цю посаду Карлеса Пучдемона. Центральний уряд у Мадриді, однак, уже попередив, що продовжить пряме управління регіоном, якщо Пучдемон намагатиметься керувати Каталонією на відстані.

У Каталонії минулого місяця пройшли позачергові вибори до регіонального парламенту, які завершилися перемогою прибічників незалежності регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-