Угорщина блокуватиме проведення засідання НАТО-Україна

Угорщина блокуватиме проведення засідання НАТО-Україна

Укрінформ
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина не сприятиме проведенню засідання НАТО-Україна на рівні міністрів оборони.

Про це він заявив після зустрічі з головою Товариства угорською культури на Закарпатті і народним депутатом Верховної Ради Василем Брензовичем, повідомляє "Радіо Свобода".

Сійярто повідомив, що позиція Угорщини, як і раніше, залишається незмінною: Будапешт не підтримає євроінтеграційні прагнення Києва, "поки ним порушуються європейські і міжнародні права".

Як стверджує угорський міністр, Угорщина готова до консультацій та укладення домовленостей із Києвом у питанні закону про освіту, але лише у випадку, якщо їхній зміст збігатиметься з інтересами та бажанням угорської меншини на Закарпатті.

Читайте також: Україна – НАТО - 2018. Прогнози і головні очікувані події

Міністр зазначив, що офіційний Будапешт і надалі розглядає освітній закон України як такий, що спрямований проти міжнародних та європейських норм, двосторонніх домовленостей і базового договору між Угорщиною та Україною.

За словами Сійярто, це все співпадає з очікуваннями Євросоюзу, згідно з якими, вже здобуті нацменшинами права не можна відбирати.

Міністр додав, що із часу ухвалення рішення Венеційською комісією жодних консультацій між українською владою, урядом Угорщини та представниками угорської меншини на Закарпатті не було.

Читайте також: Експерти оцінили шанси України вступити у НАТО

Він наголосив, що в Будапешті з тривогою слідкують за подальшим розглядом у Верховній Раді законопроектів, які, на його думку, дискримінують права нацменшин. Сійярто сказав, що вже розпочалася попередня робота щодо підготовки закону про середню освіту в Україні, але стосовно цього не було консультацій із Угорщиною та закарпатськими угорцями.

Нагадаємо: відносини між Україною та Угорщиною загострилися у зв’язку з новим українським законом про освіту, який набрав чинності 28 вересня минулого року. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-