Родичів глави чеченського

Родичів глави чеченського "Меморіалу" поліцейські вигнали з дому

Укрінформ
У чеченському селі Курчалой поліцейські погрожували і вигнали з будинку родичів затриманого раніше глави грозненського представництва правозахисного центру "Меморіал" Оюба Тітієва.

Про це повідомляє «Новая газета» з посиланням на інформацію «Меморіалу». 

«10 січня співробітники поліції увірвалися в будинок Оюба Тітієва в селі Курчалой. Дружина і діти Оюба були відсутні, але у будинку в цей час знаходилися його родички з сім'ї його брата Якуба Тітієва. Поліцейські поводилися надзвичайно грубо. Вони заявили, що розшукують двадцятивосьмирічного сина Оюба, Бекхана Тітієва, а також Якуба Тітієва. Дізнавшись, що обох наразі в Курчалої немає, поліцейські розлютилися. Вони заявили, що обоє повинні завтра явитися до свого дільничного уповноваженого поліції, погрожуючи, що в іншому разі їх рідних чекають неприємності», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Чечні критикам влади дедалі частіше “шиють” зберігання наркотиків - HRW

Пізніше, за інформацією «Меморіалу», поліцейські вигнали усіх жінок з будинку, замкнули будинок Оюба Тітієва і пішли, забравши ключі від будинку з собою. Причину, через яку поліцейські розшукують сина і брата затриманого правозахисника, вони пояснювати не стали.

Раніше, за даними Правозахисного центру, оперативні співробітники Курчалоєвського відділу поліції, намагаючись схилити Оюба Тітієва до самообмови, 9 і 10 січня в розмовах з ним неодноразово погрожували «серйозними неприємностями» його родичам.

Нагадаємо, Тітієв був затриманий напередодні по дорозі на роботу і доставлений в Курчалоєвське відділення поліції. До нього декілька годин не пускали адвоката. У другій половині дня в МВС республіки повідомили, що правозахисника підозрюють у зберіганні 180 гр речовини "із запахом марихуани". Сам затриманий заперечує провину.

За даними "Новой газеты", Оюбу Тітієву неодноразово погрожували у зв'язку з його правозахисною діяльністю на території Чечні. Він очолив місцеве представництво "Меморіалу" після того, як його попередниця Наталія Естемірова була убита влітку 2009 року.

Держдепартамент США і комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс закликали російську владу звільнити главу Тітієва. У німецькому уряді висловили стурбованість у зв'язку з арештом Тітієва.

Правозахисна організації Human Rights Watch закликала міжнародних партнерів Росії висловити обурення переслідуванням глави "Меморіалу" в Чечні Оюба Тітієва і вимагати від російської влади втручання в ситуацію для його визволення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-