Майже чверть росіян вважають, що

Майже чверть росіян вважають, що "оточені ворогами з усіх боків"

Опитування
Укрінформ
Більшість росіян вважають, що головними ворогами РФ сьогодні є США, Україна і Європа. В той же час 23% опитаних впевнені, що "країна оточена ворогами з усіх боків".

Про це свідчать дані опитування Левада-центру, проведеного на початку грудня 2017 року.

66% респондентів відповіли ствердно на запитання, чи має сьогоднішня Росія ворогів, а 21% заперечує їх наявність. Головними ворогами Росії респонденти назвали США (68%), Україну (29%) і Євросоюз (14%).

Далі йдуть колишні республіки СРСР (10%), Польща (8%), Німеччина, НАТО і Британія (по 6%), прихильники "Ісламської держави" (5%), держави Близького Сходу (4%).

Частка тих, хто вважає, що Росія має ворогів, виявилася мінімальною з 2012 року - тоді про це заявили 63% опитаних. Рекордний результат за 23 роки досліджень з цього питання був зафіксований у 2014 році - тоді цю позицію розділяли 84% респондентів.

23% опитаних вважають, що Росія "оточена ворогами з усіх боків", 21% називають найнебезпечнішими ворогами РФ "прихованих, внутрішніх".

Варіант гіпотетичних ворогів - "Ті, хто сьогодні знаходиться у владі (чиновники, уряд, "друзі Путіна")" - набрав 4%. Серед "аутсайдерів" рейтингу ворогів, за версією росіян, також терористи, країни Далекого Сходу, корупція (у них по 3%).

Респонденти давали й екзотичні відповіді. Наприклад, ворогами Росії 2% опитаних рахують "опозицію/п'яту колону/засновника Фонду боротьби з корупцією Олексія Навальногом. По 1% або менше отримали "русофоби/західники", президент Володимир Путін, ліберали і сіоністи. Менше 1% сприймають як ворогів чеченських бойовиків.

Читайте також: Росіяни стали краще ставитися до українців - Левада-центр

Експерти констатують, що США знаходяться в списку головних недругів Росії з кінця 1990-х, а Європа і Україна потрапили до нього після Революції Гідності й анексії Криму.

Карикатура Сергій Йолкін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-