У Сеймі Литви заявили про неможливість змін у відносинах з Москвою

У Сеймі Литви заявили про неможливість змін у відносинах з Москвою

Укрінформ
Спікер Сейму Литви Вікторас Пранцкетіс не бачить можливостей для істотних змін у відносинах з Росією, поки позиція Москви залишається незмінною.

Про це він сказав в інтерв'ю радіостанції Ziniu radijas, повідомляє Delfi.

"Торговельні відносини у нас є, здійснюються, дипломатичні відносини є, відмовлятися від цінностей у нас немає ні можливості, ні бажання. А далі все, як і сказала президент, - без змін в позиції Росії або керівництва не можна сподіватися на зміни у відносинах", - сказав Пранцкетіс.

Коментуючи заяви президента Далі Грібаускайте і прем'єр-міністра Саулюса Скверняліса з приводу можливості встановлення контактів з російською владою, Пранцкетіс висловив думку, що їх оцінки не суперечать одна одній.

"Я вважаю, що можливість є, прем'єр згадує рівень віце-міністрів, тому якась зміна в уряді в цій сфері може статися. (...) Економічні цілі є, але яким шляхом вони виникають у відносинах з державами, це вже питання нашого самовизначення", - вважає спікер литовського Сейму.

Раніше прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс заявив про доцільність встановити в цьому році контакти з представниками російської влади. При цьому він наголосив, що до відновлення зв'язків потрібно підходити прагматично, але водночас не можна відмовитися від стратегічних позицій по Україні.

Читайте також: Глава МЗС Німеччини: Конфлікт на Донбасі не заморожений, а пожежонебезпечний

"Тут ми також повинні підходити прагматично, зберігати свої дуже чіткі стратегічні кордони, від яких ми не можемо відійти, особливо, якщо говорити про ситуацію в Україні, про реалізацію Мінських угод, в цілому про захист прав людини і повагу до міжнародного права, але контакти з сусідніми державами повинні бути, і наступний рік є сприятливим для подібних кроків", - сказав Скверняліс.

А президент Даля Грібаускайте наприкінці грудня зазначила, що зі зміною геополітичної ситуації Литва також повинна бути готовою змінити позицію щодо Росії, але - не відмовляючись від цінностей.

Однак вона наголосила, що зміни можливі тільки, якщо Москва відмовиться від окупованих територій в Україні, агресивної політики в Східній Європі і втручання в демократичні вибори.

Водночас Грібаускайте висловила думку, що якщо в РФ лідер залишиться колишнім, то "нинішня ситуація може зберегтися".

Як відомо, з часу анексії Криму і досі Литва не проводила ніяких зустрічей з високопоставленими представниками Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-