"Заклинання" Кремля про стабільність більше не діють – експерт

Укрінформ
Уперше з 1990 - 1991 років у Росії запит на зміни перевищує запит на стабільність. 

Про це заявив російський історик і політолог Валерій Соловей в інтерв'ю "Фонтанка.ру".

"Вперше за останні 25-26 років в Росії запит на зміни перевищує запит на стабільність. Причому у всіх соціально-демографічних групах. Включаючи і молодь, і старше покоління, у тому числі людей пенсійного віку. Востаннє таке було у 1990 - 1991 роках", - сказав експерт.

За його словами, "у цьому запиті переважає бажання соціально-економічних змін, політичні на перше місце ставить меншість. Але тут важлива не питома вага меншості, а її здатність запропонувати ініціативний порядок денний і нав'язати його суспільству. Так чи інакше прагнення до змін є. І ніколи за останні 25 років він не мав такого яскраво вираженого характеру".

Соловей зазначив, що бачить це "по соціології".

На його думку, росіян "не влаштовує статус-кво. Пропагандистські заклинання про стабільність вже більше нікого не заспокоюють. Якщо чотири роки тому, до кризи, вони передбачали якийсь висхідний економічний тренд, то зараз, говорячи про стабільність, мають на увазі насправді деградацію. Така стабільність вже мало кого влаштовує".

І, говорить Соловей, "влада це чудово бачить. Вона сподівається, що ситуація покращиться, шукає до цього шляху. Але без політичних змін. Це базове обмеження. Друге - для змін необхідно домовиться із Заходом, а влада не хоче йти на якісь компроміси. Мабуть, на думку Кремля, будь-який компроміс - ознака слабкості. Крім того, там сподіваються, що ситуація сама зміниться на краще. І найголовніше - у Кремлі сприймають позицію Заходу як направлену на те, щоб повалити президента Путіна: втрутитися у наші вибори і спровокувати невдоволення, що призведе до революції в Росії".

Читайте також: Росія провокує нову "гарячу" фазу на Донбасі - австралійський експерт

Як зазначив історик, Кремлю здається, що Захід втручається у російські вибори: "І я хочу підкреслити, що це не риторична фігура і не пропагандистський трюк. Вони насправді так думають, абсолютно щиро у це вірять".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-