Росія провокує нову

Росія провокує нову "гарячу" фазу на Донбасі - австралійський експерт

Укрінформ
Першим конфліктом, який з новою силою може спалахнути вже на початку 2018 року, є конфлікт між Україною та Російською Федерацією. 

Про це пише австралійське аналітичне видання The Australian

«Російські військові маневри, кібератаки та загострення ситуації в Україні (в тому числі вбивства та викрадення у Києві) свідчать, що конфлікт наближається до ще однієї «гарячої» фази. Наприкінці року Москва відкликала своїх представників з органу моніторингу за припиненням вогню, а спонсоровані Кремлем медіа звинуватили українські сили у підготовці до серйозного наступу в січні-лютому - тактиці, яку Росія раніше використовувала для виправдання власних запланованих нападів (на Україну – ред.)», - йдеться у публікації.

Крім того, автор статті, військовий експерт Девід Кілкуллен вважає, що РФ прагнутиме посилити свої позиції на сході України до того, як Київ отримає обіцяну військову допомогу західних союзників.

«Нещодавнє рішення президента США Дональда Трампа щодо постачання Україні протитанкових ракет Javelin частково стало відповіддю на цю загрозу. Канада також схвалила продаж зброї до України, тоді як кілька країн НАТО висловили підтримку посиленню допомоги. Оборонний бюджет США на 2018 рік, підписаний Трампом в середині грудня, включає в себе 350 мільйонів доларів США на військову допомогу Україні. Все це створює стимул до швидких дій Росії в новому році, перш ніж з'явиться нова зброя, і може набути чинності збільшена військова допомога», - йдеться у матеріалі.

Видання також зазначає, що зростання ризику загострення конфліку в Україні посилює ризик прямого протистояння між Росією та НАТО.

Читайте також: У СЦКК пояснили, чому бойовики зривають перемир'я

«У минулому році Росія розмістила ракетні комплекси «Іскандер»... та сучасні системи протиповітряної оборони С-400 у своєму балтійському анклаві Калінінграді та провела великі військові навчання, спрямовані на залякування України, країн Балтії та скандинавських країн. Зі свого боку, деякі сусіди України з НАТО розмістили бойові та важкі озброєння і направили тренерів та консультантів в Україну. Це більше, ніж раніше, підвищує імовірність потенційного конфлікту в наступному році», - пише The Australian.

Серед інших конфліктів, які можуть загостритися у 2018 році, традиційно називаються північнокорейський, афганський, сирійський, іракський, низка африканських (Ефіопія, Сомалі, Руанда), а також боротьба з терористами-одинаками та потенційна загроза нової Холодної війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-