Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Гідна відповідь виходу росіян із СЦКК - розширення центру до міжнародного

Гідна відповідь виходу росіян із СЦКК - розширення центру до міжнародного

Блоги
Укрінформ
Вихід росіян із СЦКК - чергова маніпуляція підступного агресора. Відтак, його абревіатуру можна змінити на МЦКК

Минулого тижня Росія – агресор, убивця, загарбник, порушник міжнародного права, що хоче зберегти свою недолугу та криваву «імперськість» на тлі неконкурентної спроможності у цивілізованому демократичному світі, заявила про чергове маніпулятивне рішення.

РФ відкликає 75 своїх офіцерів зі Спільного центру координації та контролю (СЦКК), що діє на окупованих територіях на українському Донбасі. Таке рішення можна оцінити лише як підступний демарш агресора, який хоче забратися з території суверенної України, але прагне підвищити ставки та нав’язати Україні, Євросоюзу, НАТО й західним урядам свої правила гри на тлі відсутності вагомих аргументів і блефу щодо своєї переваги на міжнародній арені.

Для Кремля це набуває особливої актуальності для внутрішнього споживання напередодні президентських виборів, що пройдуть уже в березні 2018 року. Слід також роз’яснити, що СЦКК – це суто українська ініціатива, яка формувалась у 2014 році під впливом активних бойових дій на фронті перед загрозою російського військового вторгнення до сходу України. Чи знають, пам’ятають на Заході, як російська артилерія зі своєї території підступно накривала вогнем Збройні сили України? Там іще російські курсанти (язик не повертається навіть назвати їх майбутніми офіцерами) складали іспити з вогневої підготовки та застосування арти. Саме тоді загинули сотні українських військових, які мали завдання відновити контроль на українсько-російському кордоні. 

Сьогодні ситуація змінилася. За три роки Росію визнали країною агресором. Проти неї розпочалися міжнародні судові процеси. Нині настав час змінити формат СЦКК та залучити до його діяльності інші країни, зокрема, учасників Нормандського формату – Німеччину й Францію – та розширити його із запрошенням США. Або для «чистоти експерименту» доцільно запросити країну, яка знається на російській агресії – Молдову, наприклад. За такого рішення, якщо терористичні організації «ДНР» і «ЛНР» відмовляться допускати молдавських військових на тимчасово непідконтрольну Києву окуповану територію, вони можуть працювати, наприклад, у місті Соледарі, здійснюючи моніторинг лінії розмежування разом з ОБСЄ. Відтак, абревіатуру СЦКК можна змінити на МЦКК: Міжнародний центр координації та контролю за припиненням вогню. Це відкриє міжнародно-правові можливості іншим країнам долучитися та надати українцям допомогу в припиненні російської агресії проти України. 

Андрій Лавренюк, Брюссель

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-