Справа голови відділення

Справа голови відділення "Меморіалу": висновки про порно не підтвердились

Укрінформ
Повторна експертиза у справі голови карельського відділення "Меморіалу" Юрія Дмитрієва, який відкрив урочище Сандармох, не виявила елементів порнографії на фотографіях його прийомної доньки.

Висновки дослідження, проведеного у Федеральному департаменті незалежної судової експертизи (ФДНСЕ), оголосила на засіданні Петрозаводського суду 26 грудня суддя Марина Носова, повідомляє «Нова газета».

За результатами повторної експертизи, петрозаводський історик Юрій Дмитрієв фотографував свою прийомну доньку без одягу для контролю її фізичного розвитку.

Як відомо, перше дослідження, проведене рік тому в Центрі соціокультурних експертиз, визнало 9 зі 140 фотографій порнографічними.

Адвокат Дмитрієва Віктор Ануфрієв назвав результати повторної експертизи «великою перемогою». Проте прокурор Олена Аскерова, яка і клопотала про проведення експертизи у ФДНСЕ, тепер попросила про проведення третього дослідження. Адвокат, у свою чергу, попросив звільнити Дмитрієва з-під варти. Суд продовжить розгляд цих клопотань о 14:30.

Читайте також: У Москві проходить вечір на захист глави карельського "Меморіалу"

Юрій Дмитрієв був заарештований у грудні 2016 року. Слідство стверджує, що у період з 2008 по 2015 рік він фотографував свою прийомну доньку без одягу з метою виготовлення порнографії. Захист Дмитрієва наполягає на тому, що він робив знімки для контролю стану здоров'я доньки - аби у разі потреби довести органам опіки, що з дівчинкою добре поводяться.

На підтримку 61-річного історика виступали багато російських діячів культури, зокрема музикант Борис Гребенщиков, бард Вероніка Доліна, режисер Андрій Звягінцев, поет Лев Рубінштейн, письменники Людмила Улицька, Дмитро Биков та інші.

"Меморіал" визнав Дмитрієва політв'язнем, стверджуючи, що кримінальна справа щодо нього "має політичний мотив і спрямована на те, щоб активіст припинив свою діяльність по увічненню пам'яті жертв сталінських репресій".

Сандармох - лісове урочище у Медвежогірському районі Республіки Карелія, де на площі 10 гектарів під час Великого терору 1937-1938 років розстріляли і поховали понад 9500 осіб 58 національностей, у тому числі багато українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-