Попри рішення Єврокомісії Дуда підписав скандальні закони про судочинство

Попри рішення Єврокомісії Дуда підписав скандальні закони про судочинство

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда підписав в середу два скандальні закони про Верховний суд та Національну раду судочинства (KRS).

Про це він заявив під час спеціально скликаної прес-конференції у Варшаві, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я прийняв рішення підписати обидва ці закони", - заявив Дуда.

Він підкреслив, що ніхто не повинен мати сумніву, що нинішні закони, які є президентськими, відрізняються від заветованих у липні цього року.

Президент РП висловив здивування заявами опозиційних політиків і представників суддівських організацій про те, ці закони є ідентичними із заветованими раніше, а тому він повинен знову накласти вето.

Змінами до закону про Верховний суд в цьому суді створюються дві нові палати — дисциплінарна, а також надзвичайного контролю і публічних справ. Відтепер до Верховного суду можна буде подавати скарги на вироки усіх польських судів, прийнятих за останні 20 років. Закон передбачає також вихід на пенсію суддів Верховного суду в 65 років з можливістю продовження цього терміну за рішення президента (на сьогодні — 70 років).

Змінами до закону про KRS запроваджується процедура обрання 15 членів цього органу Сеймом. До цього часу їх обирало суддівське середовище.

За словами Дуди, ці зміни до законів допоможуть покращити функціонування судової системи країни і повернуть довіру поляків до цієї гілки влади. Натомість опозиція і частина суддівських організацій переконують, що таким чином буде встановлено контроль над суддівською гілкою влади.

Дуда оголосив про підписання цих законів у день, коли Єврокомісія прийняла рішення про введення 7 статті договору ЄС проти Польщі і дала Варшаві три місяці на запровадження в дію рекомендацій щодо покращення у країні ситуації з верховенством права. Застереження комісії викликають саме зміни у системі судочинства і прийняття законів у цій сфері. Йдеться про раніше прийняті закони про Конституційний суд та суди загальної юрисдикції, а також про  два закони, підписані 20 грудня.

Читайте також: Вперше в історії: Єврокомісія запустила санкції проти Польщі

Під час прес-конференції у середу віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс підкреслив, що положення 7 статті вводяться тому, що незалежність судової гілки влади в Польщі є під знаком запитання. Тіммерманс запросив главу польського уряду Матеуша Моравецького на переговори до Брюсселя 9 січня, і керівник польського уряду прийняв запрошення.

У липні правляча партія PiS прийняла три закони у сфері судочинства, що  викликало масштабні протести в Польщі. Під тиском громадськості Дуда наклав вето на два з трьох законів і пообіцяв підготувати власні законопроекти у цій сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-