Заборона голосу в ПАРЄ є логічним наслідком порушень Росією законів - FT

Заборона голосу в ПАРЄ є логічним наслідком порушень Росією законів - FT

Укрінформ
Відсутність права голосу у Росії в ПАРЄ – логічний наслідок порушень нею законів, зокрема агресії проти України, а лобіювання генсеком РЄ Турбйоном Ягландом повернення РФ через неможливість звернення росіян до ЄСПЛ не має підстав.

Про це йдеться у статті колишнього керівника підрозділу в Європейській комісії Віллема Альдершоффа та почесного професора Брюссельського вільного університету Мішель Уелбрук, опублікованій у вівторок Financial Times.

"Той факт, що Росія не може голосувати в ПАРЄ – нормальний та передбачуваний наслідок порушень нею законів, в тому числі агресії проти України – члена Ради Європи", - йдеться у статті.

Автори вказують, що "тривожною позицією" стало наполягання на поверненні РФ генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда та приховування ним безпідставності свого головного аргументу повернення – позбавлення захисту росіян в ЄСПЛ.

Читайте також: "Прориву" росіян до ПАРЄ не вийшло - Кулеба

"Ще одна тривожна позиція – позиція генерального секретаря Ради Європи. Він (Ягланд – ред.) наполягає на поверненні Росії, яке аргументує тим, що було б неправильно позбавити захисту ЄСПЛ 140 мільйонів російських громадян. Те, що пан Ягланд не говорить, заключається в тому, що сама Росія зняла цей захист. У грудні 2015 року було встановлено, що тільки російський Конституційний суд може вирішувати, які вироки ЄСПЛ можуть застосовуватися в Росії - це грубе порушення договору про створення Суду", - йдеться у статті.

Альдершофф і Уелбрук вказують у матеріалі на інших лоббістів Кремля, зокрема колишнього президента ПАРЄ – Педро Аграмунта, який мав тісні зв’язки з російськими політиками, а поїздка до Сирії коштувала йому посади, після чого він отримав "ступінь доктора наук" пов’язаного з Кремлем університету, та нинішнього лідера соціалістів Мікелє Ніколетті.

Читайте також: Росію можуть виключити з Ради Європи - Петренко

Також аналітики вказують на те, що ще однією країною, яка підриває діяльність та засади РЄ, на переконання експертів, є Азербайджан, який "сьогодні є спадковою диктатурою". І разом зі "все більш авторитарною" Росією "докладають значних зусиль, щоб представити себе в якості повністю демократичних і зберегти членство в Раді Європи".

У статті нагадується про скандали щодо підкупу Азербайджаном деяких членів ПАРЄ в обмін на пом’якшення критики та, як наслідок, відставки кількох парламентаріїв.

Фото: Ellen Wuibaux/Council of Europe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-