У центрі Берліна відкрили меморіал в пам'ять про жертв теракту

У центрі Берліна відкрили меморіал в пам'ять про жертв теракту

Фото
Укрінформ
Імена народжених в Україні Анни і Георгія Багратуні викарбувані на меморіалі в центрі Берліна, де рік тому стався теракт.

Меморіал офіційно відкрито в першу річницю теракту, 19 грудня, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

Багратуні давно проживали в Німеччині і набули громадянство ФРН, проте автори меморіалу вважали за правильние вказати біля всіх імен батьківщину жертв.

Меморіал знаходиться на площі Брайтшайдплац біля Меморіальної церкви Кайзера Вільгельма і являє собою сходи, на яких викарбувано "У пам'ять про жертв теракту 19 грудня 2016. Для мирного співіснування всіх людей. У цю ніч загинули:..." і перераховані імена 12 жертв терориста. Через сходи та площу простяглася 14-метрова позолочена тріщина, яка має символізувати шрам, розколину, яка пройшла через життя поранених, свідків і рятувальників.

Влада німецької столиці виділила на створення меморіалу 100 тисяч євро. У його відкритті взяли участь рідні загиблих, потерпілі, свідки трагедії, а також керівники німецької держави. До цього вони всі побували на міжрелігійному молебні в Меморіальній церкві Кайзера Вільгельма, яка розташована за кілька метрів від місця теракту.

Увечері, о 20.02, дзвони церкви дзвонитимуть 12 хвилин – за кількістю загиблих під колесами фури. У ці хвилини рік тому вантажівка, якою керував тунісець Аніс Амрі, на повному ходу виїхала на Різдвяний ринок, руйнуючи все на своєму шляху.

Читайте також: Берлінський терорист був у полі зору спецслужб понад рік - ЗМІ

Президент країни Франк-Вальтер Штайнмайєр вибачився перед громадянами, визнавши, що підтримка з боку держави була запізнілою, на що вказують і самі постраждалі. Попросили вибачення публічно бургомістр Берліна Міхаель Мюллер і міністр юстиції Хайко Маас, який сказав, що держава виявилося не готовою до такого розвитку. Канцлер Ангела Меркель, яку піддали критиці за те, що зустрілася з постраждалими лише за рік після теракту, сказала, що для неї і всього федерального уряду це означає, "що треба працювати над тим і докладати зусилля для того, щоб не лише забезпечити безпеку, а й дати людям, життя яких зруйновано або життя яких було серйозно зачеплене, можливість максимально комфортно знову повернутися до нормального життя".

Меморіал на місці берлінського теракту / Фото: Танасійчук Ольга. Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-