Brexit: лідери ЄС переходять до другого етапу переговорів

Brexit: лідери ЄС переходять до другого етапу переговорів

Укрінформ
Глави держав та урядів країн-членів Євросоюзу привітали прогрес, досягнутий за результатами першого етапу переговорів про вихід Великої Британії зі Спільноти, та схвалили перехід до другого.

Таке рішення лідери ЄС ухвалили у п'ятницю за результатами засідання Європейської ради, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Європейська рада вітає прогрес, досягнутий упродовж першого етапу переговорів, та ввважає, що він є достатнім для переходу до другої фази, що буде присвячена перехідному періоду та рамковим засадам майбутніх відносин", - заявили в Європейській раді.

Водночас у ЄС наголосили, що успіх другого етапу переговорів про Brexit можливий лише за умови дотримання зобов’язань, узятих за результатами першої фази перемовин. Зокрема, йдеться про фінансові зобов'язання Лондона перед бюджетом ЄС, забезпечення прав громадян та питання кордону між Ірландією і Північною Ірландією.

Лідери ЄС також взяли до уваги пропозицію Британії встановити перехідний період тривалістю близько двох років, упродовж якого мають бути виконані умови остаточного виходу країни із Європейського Союзу.

Читайте також: Мей про Brexit: Розчарована поправкою британського парламенту

При цьому упродовж цього перехідного періоду Велика Британія залишатиметься учасником митного союзу і єдиного ринку ЄС та користуватиметься перевагою чотирьох свобод вільного переміщення лише за умови дотримання Лондоном законодавства ЄС, включаючи торговельну політику, митні тарифи та візовий контроль на зовнішніх кордонах.

"Європейська рада вкотре підтверджує свою готовність до встановлення партнерства у сферах торгівлі та економіки, боротьби з тероризмом та міжнародною злочинністю, а також у сферах безпеки, оборони та зовнішньої політики", - наголосили глави держав та урядів країн ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-