Постпред США в ООН: Трамп не претендує на зміну статусу Храмової гори

Постпред США в ООН: Трамп не претендує на зміну статусу Храмової гори

Укрінформ
Постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі наголосила, що заява президента Дональда Трампа щодо визнання Єрусалима столицею Ізраїлю спрямована на просування мирного процесу на Близькому Сході.

Про це йшлося під час засідання Ради Безпеки ООН у п'ятницю, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Важливо чітко визначити, що саме означає рішення президента (Трампа – ред.). Він оголосив, що США визнають очевидне: Єрусалим є столицею Ізраїлю. Він також доручив Держдепартаменту розпочати процес перенесення посольства США з Тель-Авіва в Єрусалим. Саме це зробив президент", - нагадала Гейлі.

Водночас, вона підкреслила, що Дональд Трамп не здійснив інших кроків, які порушували би мирний процес.

Читайте також: Україна озвучила в Радбезі ООН свою позицію щодо Єрусалима

"Сполучені Штати не висловили позиції по кордонах чи лініях, конкретних вимірах. Суверенітет Єрусалиму, як і раніше, залишається предметом, по якому потрібно ще визначитися палестинцям і ізраїльтянам шляхом переговорів. Сполучені Штати не виступають за те, щоб змінити будь-які домовленості на Храмовій горі, Харам аш Шаріф", - зауважила представник США.

Вона також підкреслила, що американський президент конкретно закликав до того, щоб зберегти статус-кво у Святих місцях. "Й нарешті, що найбільш важливо, Сполучені Штати не визначають остаточного статусу по цих питаннях. Ми залишаємося прихильними стійкій мирній угоді, ми підтримуємо "дводержавне" рішення, якщо воно буде узгоджено сторонами", - підкреслила Гейлі.

Вона нагадала, як в 1995 році Конгрес США оголосив, що Єрусалим повинен бути визнаний в якості столиці Ізраїльської держави, і що посольство США має знаходитися в Єрусалимі. "Президенти Клінтон, Буш і Обама – всі погодились з цією позицією, втім не зробили будь-яких дій у цьому зв'язку. Вони затягували, сподіваючись, що мирний процес призведе до результатів, яких однак так і не вдалося добитися. Двадцять два роки американський народ переважною більшістю підтримував цю позицію і вони чекали, чекали й чекали", - зазначила американський дипломат. Цього тижня президент Трамп "нарешті прийняв рішення більше не відмовляти американському народу в здійсненні його волі".

Читайте також: Тіллерсон каже, що Трамп не нав'язував Єрусалиму остаточного статусу

Глава американської місії пояснила, що Сполучені Штати пішли на цей крок повністю усвідомлюючи, що він може викликати запитання й занепокоєння. "Наші дії спрямовані на те, щоб сприяти просуванню справи миру", - підкреслила вона.

Крім того, Гейлі наголосила, що ООН довгі роки "була в авангарді" ворожості світу у ставленні до Ізраїлю. "ООН набагато більше зашкодила перспективам мирного процесу на Близькому сході, ніж просувала його далі. Ми більше не братимемо в цьому участі, Сполучені Штати не сидітимуть більше склавши руки, коли Ізраїль піддається несправедливим нападам в ООН", - наголосила представник США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-