Після Сирії й Донбасу російських найманців

Після Сирії й Донбасу російських найманців "відряджають" до Судану - ЗМІ

Укрінформ
Найманці російських приватних військових компаній (ПВК), які раніше воювали на сході України і в Сирії, тепер беруть участь і в збройному конфлікті в Судані на стороні уряду Омара Башира.

Про це розповіли Російській службі ВВС ветерани кампаній і керівник ПВК.

Офіційно влада РФ не визнає участі у збройних конфліктах за кордоном співробітників приватних військових компаній - за російським законодавством це потрапляє під статтю "найманство". Але і на Донбасі (де, за версією російської влади, взагалі немає солдатів РФ), і в Сирії (розмір російського військового контингенту невідомий), як розповідали очевидці і родичі загиблих росіян, брала участь у боротьбі велика кількість співробітників приватних компаній, пов'язаних з російською владою. "Тепер на них чекає наступне відрядження: до Судану, де вже воюють "добровольці" з Росії", - йдеться в публікації.

"Я чув, що люди туди поїхали і вже навіть повернулися з важкою формою малярії, - підтвердив ВВС керівник приватної військової компанії "РСБ-Групп" Олег Криницин. - У нас інтереси там є, але ми там не воюємо і не беремо участі... там уповільнений прикордонний конфлікт". Співробітники "РСБ-Групп", за його словами, до Судану не поїхали і "знаходяться на місцях своєї дислокації".

Читайте також: США скасували санкції проти Судану

Колишній "міністр оборони" терористичного угрупування "ДНР" Ігор Стрєлков (Гиркін), який воював на боці проросійських сепаратистів, також сказав ВВС, що чув про нові відрядженнях до Судану.

"Ще пару тижнів тому мені передали інформацію про те, що "Вагнер" (ПВК, що стала відомою завдяки конфлікту на Донбасі - ред.) вже готується (після Сирії) їхати саме туди (до Судану) - шукають фахівців і перекладачів, що залишилися з часів СРСР (із Суданом СРСР, наскільки пам'ятається, дружив «не дуже», але в сусідній Ефіопії воювали радянські "воєнспеци", що називається, "в кількості") ", - заявляв він раніше в соцмережах.

Читайте також: Найманці "Вагнера" ліквідували ватажків бойовиків на Донбасі - СБУ

Громадянська війна в Судані триває з 2013 року, після того як в 2011 році незалежність проголосила південна частина країни. У Судані розміщені частини міжнародних миротворців чисельністю 12 тисяч осіб. Своїх військовослужбовців до складу контингенту виділяють країни Африканського союзу.

Офіційно Росія не брала участь у конфлікті. Однак зовсім нещодавно до Росії вперше приїхав президент Судану Омар Башир, якого звинувачують Міжнародним кримінальним судом у геноциді під час конфлікту в суданському регіоні Дарфур.

Він зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним і заявив, що його країна потребує захисту "від агресивних дій США". Відповідаючи на питання журналістів про висунутих проти Башира звинуваченнях, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков відповів: "Він легітимний президент Судану".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-