Міністри Естонії та Швеції: поки рано обговорювати business-as-usual з РФ

Міністри Естонії та Швеції: поки рано обговорювати business-as-usual з РФ

Фото
Укрінформ
Ніякого повернення до нормальних відносин з Росією бути не може доти, поки вона не припинить порушувати міжнародне право і не буде досягнуто миру на сході України.

Про це говорили міністри двох північних європейських країн - Швеції і Естонії - на конференції "16 Конгрес з європейської безпеки та оборони", що відкрилася у вівторок у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Перш ніж навіть почати обговорювати повернення до business-as-usual з Росією, ми повинні бути впевнені в тому, що знайшли правильне рішення для врегулювання ситуації на сході України, для чого повинні бути виконані в повній мірі Мінські домовленості і Росія повинна повернутися на шлях виконання своїх міжнародних зобов'язань і в рамки правової поведінки", - заявив глава МЗС Естонії Свен Міксер.

Більшу частину свого виступу присвятив Росії міністр оборони Швеції Петер Хульквіст. Поведінку РФ в останні роки він охарактеризував як "надзвичайно провокуючу і дестабілізуючу". Кремль, на його думку, навмисне прагне до підвищення рівня викликів.

16-й Конгрес по європейській безпеці та обороні / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Країна роками, особливо після 2008 року, нарощує свою обороноздатність і переозброюється. Витрачаючи 3% ВВП на військові потреби, що є найвищим рівнем після розпаду СРСР, Москва ндсилає чіткий сигнал про готовність застосувати силу і змінювати кордони на континенті, сказав Хульквіст, нагадавши про анексію Криму і безперервну підтримку сепаратистів на сході України.

Читайте також: США готують безпрецедентні санкції проти Росії

"Це найбільший виклик європейській структурі безпеки з моменту її утворення 25 років тому", - наголосив шведський міністр. За його словами, про повернення до business-as-usual не може бути й мови, поки існує також нинішній рівень дезінформації і пропаганди, кібер-загроз, що виходять з РФ.

У дводенному форумі беруть участь понад тисячу політиків, військових, експертів з близько 50 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-