Мадрид готовий обговорити більшу фінансову автономію для Каталонії - ЗМІ

Мадрид готовий обговорити більшу фінансову автономію для Каталонії - ЗМІ

Укрінформ
Центральний уряд у Мадриді розглядає можливість надати Каталонії право збирати та управляти власними податками з метою пом'якшення кризи на тлі нелегального референдуму про незалежність регіону.

Мадрид готовий розпочати обговорення нового фінансового пакту, згідно з яким Каталонія буде мати більший контроль над своїми фінансами, повідомляє The Guardian з посиланням на високопоставлені джерела в іспанському уряді.

"Якщо каталонці попросять укласти фіскальний договір, ми готові обговорити це питання", - сказав один із високопоставлених чиновників.

Читайте також: Двоє екс-урядовців Каталонії досі у в’язниці — але вже не проти контролю Мадрида

Як зазначається, подібна система управління податками діє на території автономної Країни Басків.

"Країна Басків і Наварра збирають власні податки. Вони мають власну систему, і між Країною Басків та центральною владою відбуваються зустрічі, і вони вирішують, наскільки вони сприяють зовнішній політиці та обороні. Це переговори. Кожні п'ять років", - наголосив чиновник.

Видання нагадує, що фіскальний пакт був запропонований у 2012 році тодішнім президентом Каталонії Артуром Масом, але іспанський уряд блокував цей крок на тлі побоювань, що він буде дестабілізуючим фактором у той час, коли Іспанія перебувала у важкій економічній ситуації.

Раніше колишній глава Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що готовий розглядати різні шляхи виходу регіону з кризи, в тому числі й варіант, коли він залишиться у складі Іспанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-