До нового формату оборонної співпраці PESCO долучилися 23 країни ЄС

До нового формату оборонної співпраці PESCO долучилися 23 країни ЄС

Укрінформ
Уперше в історії Євросоюзу країни-члени започаткували співпрацю у форматі "структурованого оборонного співробітництва" – PESCO.

Церемонія підписання документа про приєднання 23 країн-членів ЄС до ініціативи пройшла у понеділок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Остаточне рішення про затвердження PESCO буде ухвалене Радою ЄС упродовж наступних тижнів.

У рамках механізму PESCO учасники вже запропонували для імплементації більше 50 проектів, які стосуються зміцнення оборонних спроможностей та проведення військових операцій.

Як наголосила високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні, зміцнення оборони у рамках ЄС є позитивним чинником для НАТО.

Читайте також: Європарламент пропонує Україні "Східне партнерство+" – проект доповіді

Формат (механізм) структурованого оборонного співробітництва (Permanent Structured Cooperation on security and defence, PESCO) передбачений Лісабонською угодою про ЄС та дозволяє країнам-членам на добровільних засадах, але за чіткими узятими зобов’язаннями, поєднувати зусилля для розвитку своїх оборонних спроможностей через реалізацію проектів у цій сфері. Зокрема, може йтися про створення спільних сил швидкого реагування або здійснення закупівель у сфері оборони.

Фото: Flickr/European Parliament

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-