Європарламент пропонує Україні

Європарламент пропонує Україні "Східне партнерство+" – проект доповіді

Укрінформ
Європарламент закликає поглиблювати європейську інтеграцію України, Грузії та Молдови у форматі "Східне партнерство Плюс", включаючи приєднання цих країн до митного, енергетичного, цифрового союзів ЄС та до Шенгенської зони.

Про це йдеться у проекті доповіді законодавчого органу ЄС, яка містить рекомендації Раді Євросоюзу, Єврокомісії та Європейській службі зовнішньої діяльності у просуванні політики щодо "Східного партнерства" напередодні саміту ініціативи 24 листопада, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Надзвичайно важливим є створення моделі "Східне партнерство Плюс" для країн, які мають асоціації, із можливістю подальшої участі у митному, енергетичному та цифровому союзах (у рамках ЄС – ред.)", - заявила один із авторів проекту доповіді литовський європарламентарій Лайма Андрікієне.

У документі, дебати щодо якого пройдуть у вівторок, а голосування у середу, наголошується, що Україна, Грузія та Молдова проводять важку роботу заради зміцнення зв’язків з ЄС, незважаючи на сильний спротив з боку Росії.

Відтак, Європарламент пропонує створити для цих трьох країн трастовий фонд, який має залучати державні і приватні інвестиції для реалізації соціально-економічних проектів в Україні, Грузії та Молдові.

Окрім цього, рекомендується посилити підтримку економічних реформ та вдосконалити й розширити нинішній формат партнерства до так званого "СхП+", що забезпечить доступ трьох країн до митного, енергетичного та цифрового союзів у рамках ЄС, а також участь у Шенгенській зоні.

"Європарламент вкотре відзначає, що угоди про асоціації з Грузією, Молдовою та Україною не є кінцевою метою їхніх відносин з ЄС. ЄП вкотре визнає європейські прагнення цих країн", - наголошується у проекті документу законодавчого органу ЄС.

Читайте також: Геращенко: План "Східного партнерства" вже затісний для України

У ЄП також мають намір наголосити на необхідності продовження тиску на Росію, що є особливо важливим напередодні дискусій про продовження у січні 2018 року антиросійських санкцій.

У документі відзначається необхідність посилення підтримки східних партнерів із зміцнення стійкості до нових загроз, зокрема, у сферах кібервійни, дезінформації та інших видів дестабілізації, включаючи замовні політичні убивства.

Європарламентарії також, як передбачається в документі, заявлять про неприпустимість участі країн "Східного партнерства" у військових навчаннях, що проводить Росія, зокрема, таких як "Захід".

Окрім цього, у Європарламенті планують підтримати ініціативу із скасування плати за роумінг мобільного зв’язку між ЄС і східними партнерами та визначення конкретних часових рамок для втілення цього рішення у життя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-