У Європі зафіксували “хмару радіації”, що може свідчити про ядерну аварію в РФ

У Європі зафіксували “хмару радіації”, що може свідчити про ядерну аварію в РФ

Укрінформ
Хмара радіоактивного забруднення, що пройшла над над Європою, вказує на те, що на ядерному об'єкті в Росії чи Казахстані сталася аварія.

Про це 9 листопада заявив французький інститут ядерної безпеки IRSN з посиланням на результати вимірювань радіоактивного фону, проведені дослідницькими інституціями кількох інших країн, передає Reuters.

Хмару з високим рівнем рутенію-106 - радіонукліду, який утворюється в результаті розпаду атомів у ядерному реакторі -  вчені помітили над країнами Європи в останні дні вересня.

IRSN виключив аварію в ядерному реакторі, заявивши, що витік ймовірно стався у пункті поводження з ядерним паливом або центрі радіоактивної медицини в зоні на південь від Уральських гір (між Уралом і Волгою), тобто на території Росії або Казахстану. При цьому, в інституті заявили, що це не вплинуло на здоров'я людей чи довкілля в Європі.

Читайте також: ЧАЕС: Після встановлення конфайнмента у 10 разів знизилося гамма-випромінювання

"Російська влада заявила, що не знає про нещасний випадок на своїй території", - сказав Reuters директор IRSN Жан-Марк Перес. Він додав, що інститут ще не контактував з владою Казахстану.

Агентство Reuters не отримало коментарів від міністерств надзвичайних ситуацій Казахстану та Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-