Суд у Росії не став розглядати позов журналістів до ФСБ через Telegram

Суд у Росії не став розглядати позов журналістів до ФСБ через Telegram

Укрінформ
Мєщанський районний суд Москви відмовився брати до розгляду позов журналіста Олександра Плющева до Федеральної служби безпеки (ФСБ) у зв'язку з її вимогою надати ключі шифрування листування в месенджері Telegram.

Про це повідомляється на офіційному сайті суду.

Сам Плющев уточнив, що суддя Ірина Афанасьєва визнала, що вимога надати ФСБ доступ, у тому числі до його особистого листування, ніяк не зачіпає інтереси журналіста. Плющев і міжнародна правозахисна група "Агора", що представляє його інтереси в суді, оскаржать це рішення.

Як повідомлялося раніше, журналіст Олег Кашин і ведучий "Ехо Москви" Олександр Плющев подали позови до Федеральної служби безпеки Росії, заперечуючи проти вимоги надати ключі шифрування листування в месенджері Telegram. Вони заявили, що вимога надати спецслужбі інформацію для декодування повідомлень зачіпає їхнє право на конфіденційне спілкування з джерелами інформації.

Читайте також: Державні телеканали РФ звинуватили "Ехо Москви" у роботі на Держдеп

16 жовтня суд у Москві оштрафував Telegram на 800 тисяч рублів за відмову надати ФСБ ключі від листування користувачів. Якщо рішення суду набуде чинності, Роскомнагляд отримає право заблокувати Telegram у Росії. Засновник месенджера Павло Дуров має намір оскаржити постанову про штраф. Він стверджує, що вимога ФСБ суперечить Конституції Росії, згідно з якою кожен громадянин має право на таємницю листування.

Обов'язок надавати ФСБ інформацію для розшифровки повідомлень був введений минулого року після ухвалення так званого "антитерористичного пакету законів Ярової".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-