Меркель просять

Меркель просять "залишитися біля керма" до формування нового уряду

Укрінформ
Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр подякував уряду канцлера Ангели Меркель за роботу і попросив його продовжити виконувати обов'язки до формування нового.

Про це він сказав у своїй резиденції, палаці Бельвю, після завершення установчого засідання Бундестагу XIX скликання, на якому уряд Меркель офіційно склав повноваження, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

При цьому Президент ФРН вручив повідомлення про звільнення кожному міністру.

"Від імені Федеративної Республіки Німеччина я дякую вам за успішну роботу останніх чотирьох років, за професіоналізм...Прошу продовжити вас роботу, згідно зі ст. 69 Конституції", - сказав Штайнмайєр.

Він назвав роботу уряду "великої коаліції" - ХДС/ХСС і СДПН – "гарним прикладом політичної культури в країні". Саму коаліцію, яка тричі існувала в історії німецького парламенту, він порівняв з оплотом стабільності.

Стабільність президент згадав також, говорячи про відповідальність Німеччини на європейській та міжнародній арені, де "вирують кризи і конфлікти: від України до Малі", де немає миру в Афганістані і йде війна в Сирії. "Кризи і конфлікти, які зараз стрясають світ і наш континент, я навряд чи переживав у своїй політичній кар'єрі", - зауважив 61-річний політик.

Німеччина, за його словами, стоїть у центрі європейської відповідальності, з неї більше питають як з європейського актора за те, щоб підтримувати єдність ЄС перед численними викликами, серед яких президент згадав як кризу євро і Brexit, так і Польщу з Угорщиною.

Не обійшов Штайнмайєр тему біженців. Підкресливши "безпрецедентну хвилю підтримки і допомоги від громадян", якою німці можуть пишається, він визнав, що наплив сотень тисяч шукачів притулку, на жаль, призвів і до поляризації суспільства. Ця проблема буде залишатися великим викликом як перед майбутнім урядом, так і перед опозицією, попередив він.

Читайте також: Главою нового Бундестагу обрали Вольфганга Шойбле

Як повідомлялося, за підсумками виборів 24 вересня партія Меркель ХДС і її "сестринська" партія ХСС отримали найбільшу кількість голосів, але сильно здали свої позиції. Ще найгірший результат показала СДПН. Після цього соціал-демократи оголосили, що не будуть відновлювати співпрацю з християнськими союзами і йдуть в опозицію. Меркель була готова запропонувати їм формувати новий уряд, але тепер змушена вести переговори з ВДП і Зеленими.

Офіційно уряд Меркель склав з себе повноваження після того, як у вівторок, 24 жовтня, прозвучав державний гімн ФРН в залі засідань Бундестагу з нагоди першого засідання нового парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-