Глава парламенту Молдови розкритикував “навіяні імпічментом” заяви Додона

Глава парламенту Молдови розкритикував “навіяні імпічментом” заяви Додона

Укрінформ
Голова парламенту Молдови Андріан Канду назвав неприпустимими звинувачення президента Ігоря Додона на адресу суддів Конституційного суду і шкодує про емоційні заяви глави держави.

Про це спікер заявив на брифінгу, який відбувся в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Президент Ігор Додон зробив кілька заяв, які виходять за рамки. Абсолютно неприпустимо виступати із звинуваченнями на адресу Конституційного суду, адже саме КС затвердив мандат президента, а сам глава держави складав присягу на Конституції. Він зобов'язаний поважати Основний закон країни, гарантом якого є Суд", - заявив спікер.

Канду назвав також спекуляціями заяви про те, що нібито рішення Конституційного суду означає відкликання президентського мандату Додона.

"КС дав тлумачення ситуації, пов'язаної з відмовою президента призначити міністра. В даному випадку йдеться про міністра оборони. Все, що кажуть про усунення президента Додона, про обмеження його повноважень або перешкоджання його діяльності - просто спекуляції", - підсумував голова парламенту.

Читайте також: Юристи занепокоєні тиском Додона на Конституційний суд Молдови

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Конституційний суд Молдови виніс вердикт, відповідно до якого президент країни не має права відмовити в затвердженні кандидата на посаду міністра оборони, повторно висунутого на цей пост урядом. Згідно з рішенням КС, якщо президент повторно відмовляється призначити міністра оборони, то це вважається порушенням конституційних обов'язків глави держави, який тимчасово може бути усунутий від посади. Право призначити міністра (у даному конкретному випадку) і прийняти у нього присягу тимчасово передається прем'єр-міністру або голові парламенту, які теж тимчасово виконуватимуть обов'язки президента. Рішення про тимчасове усунення президента від влади приймається Конституційним судом.

Президент Ігор Додон, у свою чергу, розкритикував це рішення, назвавши його неконституційним, погрожуючи суддям КС кримінальним розслідуванням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-