Каталонська криза: суд Іспанії заарештував двох керівників сепаратистів

Каталонська криза: суд Іспанії заарештував двох керівників сепаратистів

Укрінформ
У Каталонії заарештували двох керівників провідних громадських організацій, які виступають за незалежність регіону.

Про це повідомляє DW з посиланням на AFP.

"Суд у Мадриді ввечері в понеділок, 16 жовтня, видав ордер на арешт двох впливових каталонських сепаратистів, керівників регіональних організацій, які борються за незалежність автономії. Національна судова палата Іспанії постановила, що позбавити свободи необхідно глав Національної асамблеї Каталонії та організації Omnium Cultural Жорді Санчеса та Жорді Куїшара. Обидві структури налічують десятки тисяч членів та вважаються головними учасниками каталонської кризи", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Останнє іспанське: Мадрид висунув остаточний ультиматум Каталонії

Зазначається, що підозрюваним закидають "підбурювання до непокори владі" у час протестів напередодні забороненого Мадридом референдуму щодо незалежності Каталонії. Слідство вважає, що вони несуть відповідальність за події в Барселоні 20 і 21 вересня. Саме підозрювані, за цими даними, керували тоді учасниками протесту, котрі блокували упродовж доби урядові будівлі в каталонській столиці, де представники іспанської поліції вилучали документи, які стосувалися референдуму. Маніфестанти тоді не дозволяли співробітникам вийти з офісних будівель.

У Каталонії лишилося часу до 19 жовтня, аби підкоритися законам Іспанії. Мадрид вважає відповідь Пучдемона неналежною, заявили в іспанському уряді.

Читайте також: Лідер Каталонії не дав чіткої відповіді Мадриду щодо незалежності

Напередодні іспанський та регіональний уряди обмінялися заявами. Каталонія закликала до діалогу, тоді як Іспанія заявила, що не почула конкретну позицію щодо "проголошення незалежності". Прем'єр Іспанії Маріано Рахой пообіцяв, що якщо каталонський уряд до четверга не визначиться або ж наполягатиме на незалежності, Мадрид позбавить Каталонію статусу автономії та введе пряме управління з центру.

10 жовтня у парламенті Каталонії очільник місцевої влади Карлес Пучдемон підписав декларацію про незалежність регіону від Іспанії. Утім, набуття чинності цим документом одразу ж відклали. Сепаратизму передував суперечливий референдум в Каталонії. Попри офіційне невизнання Мадридом, за даними регіональної влади, у ньому взяли участь 42,3 відсотка виборців - 2,26 мільйона осіб, з яких 2 мільйони проголосували за незалежність. Центральна влада намагалася перешкодити проведенню голосування, оскільки вважає його незаконним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-