Шендерович угледів булгаківську містерію в новій купюрі із зображенням Криму

Шендерович угледів булгаківську містерію в новій купюрі із зображенням Криму

Укрінформ
Письменник Віктор Шендерович вважає зображення Криму на і без того девальвованій російській валюті нагадуванням про злочин, за який тепер щодня змушений розплачуватися пересічний росіянин.

Такими думками він поділився в ефірі "Ехо Москви".

Мова зайшла про нові банкноти номіналом у 200 і 2 тисячі рублів, які масово почнуть надходити в обіг у грудні, а вже у жовтні їх отримають зображені на них Крим, Далекий Схід і Москва.

“Те, що на новій банкноті зображено Крим — я просто ахнув, коли про це дізнався. Тому що мені в цьому ввижається якась зловісна просто посмішка того, хто це вигадав. Хоча це може бути й сумлінний ідіотизм, але мені бачиться усмішка. Адже це своєрідна "хустка Фріди" (Фріда — героїня "Майстра і Маргарити", якій у пеклі - у покарання за вбивство немовляти - щодня 30 років поспіль вночі кладуть на стіл знаряддя вбивства — хустку — Ред.). Крим на купюрі у 2 тисячі, за яку можна купити те, що раніше можна було купити за одну тисячу — свідоцтво девальвації, знецінення національної валюти. На ній зображений — Крим. Це «хустка Фріди». Це нагадування про твій злочин, за який ти платиш — ось зараз. Раніше була тисяча, а зараз вже дві", - констатує письменник, відзначаючи "браток, не забудь...".

Читайте також: РФ випустила нову банкноту - із зображенням Херсонеса

На думку Шендеровича, такий "символізм" від російської влади ажніяк не доречний.

“Ні, я б на їхньому місці не нагадував би, ну не нагадував би публіці про цей момент. Далекий Схід – на здоров'я. Москву – на здоров'я. А ось тут не нагадувати б, тому що це просто нагадування про причини. Адже саме Крим здетонував санкціями, нашим відходом у країну-ізгоя, ізоляцією. Обвалом рубля. Девальвацією, інфляцією. Ось цим усім. Саме Крим природним чином здетонував — це можна було передбачити! Так публіці хоча б не нагадувати про це. Ну, здуру нагадали", - розмірковує він.

Втім, Шендерович пом'якшив визначення до "добросердечного ідіотизму", нарікаючи на те, що "коли Господь хоче покарати людину, він виконує його бажання.

“Тому що наші бажання бувають божевільні. У випадку з цими банкнотами, по-моєму, десь так і вийшло", - підсумував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-