Нелегітимний референдум в Каталонії не матиме наслідків - експерт

Нелегітимний референдум в Каталонії не матиме наслідків - експерт

Укрінформ
Нелегітимний референдум за незалежність у Каталонії не може ніким визнаватися, в цьому його схожість з кримським "референдумом" і відмінність від легітимного волевиявлення в Шотландії.

Таку позицію висловив в коментарі Укрінформу директор Центру європейських ініціатив в Таллінні Євген Криштафович.

"Референдум в Каталонії, що ігнорує чинне законодавство - це міжнародне хуліганство. Важливо не йти на поводу у провокаторів і не намагатися пов'язати провокації в Іспанії з конституційним, легітимним волевиявленням жителів - Шотландії, наприклад. Не кажучи вже про ситуацію в Криму, де такий самий за рівнем законності "референдум" проводився взагалі під дулами автоматів іноземних військових, які окупували територію", - сказав Криштафович.

На його думку, ситуація з "референдумом" в Каталонії нагадує події, які відбувалися на північному сході Естонії (Нарва, Сілламяе) на так званому "референдумі про автономію" у 1993 році. Йому передувала підготовча робота зі створення "Принарвської Радянської Соціалістичної Республіки" з її подальшим приєднанням до РФ.

Читайте також: В Іспанії десятки тисяч людей вийшли на мітинг за єдність

Тоді "провокаторів з місцевих виконкомів відсторонили від влади за сепаратизм, провели дострокові вибори - і сформували законні представництва місцевих самоврядувань Естонської Республіки". Євген Криштафович сподівається, що в Іспанії події підуть за схожим сценарієм, "інакше у нас кожна вулиця оголошуватиме автономію і незалежність, як тільки там з'явиться більш голосистий старший двірник".

Як відомо, 1 жовтня в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії. Іспанська поліція намагалася заблокувати хід голосування, в результаті чого відбулися зіткнення, в яких постраждали сотні людей. У п'ятницю представник іспанського уряду в Каталонії вибачився за жорсткі дії поліції.

Незважаючи на заборону іспанського Конституційного суду проводити засідання парламенту Каталонії, уряд регіону має намір продовжити дебати, які можуть призвести до проголошення незалежності, на наступному тижні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-