Вугілля з ОРДЛО потрапляє до Польщі - ЗМІ

Вугілля з ОРДЛО потрапляє до Польщі - ЗМІ

Укрінформ
Вугілля антрацит з ОРДЛО напівлегально потрапляє до Польщі, а прибутки від цього отримує, зокрема, так званий лідер терористичної організації "ЛНР" Ігор Плотницький.

Про це повідомляє в сьогоднішньому номері польське видання Dziennik Gazeta Prawna.

Як зазначає газета, вугілля з ОРДЛО потрапляє до Польщі через Росію, де воно отримує сфабрикований сертифікат про походження. 

Експортом до Польщі антрациту з ОРДЛО займається фірма Doncoaltrade, яка зареєстрована у місті Катовіце в 2012 році. У польському державному реєстрі її головою й основним акціонером є Олександр Мельничук, який упродовж певного часу був "заступником міністра енергетики і вугільної промисловості ЛНР". Акціонером фірми також був Роман Зюков - син колишнього першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Зюкова. Однак, один з асистентів Романа Зюкова повідомив, що той продав Мельничуку свою частку у компанії ще в 2014 році.

"Мельничук висилає до Росії вугілля з шахт, які він контролює, і від осіб, які займаються копанками. Бандити-власники копанок продають антрацит по 22 долари за тону, тоді як його офіційна ціна на кордоні з Польщею становить 140 дол.",- наголошує Dziennik Gazeta Prawna.

Підкреслюється, що офіційно Росія сприймає це вугілля як імпорт з України. Натомість Україна це вважає контрабандою, оскільки не контролює кордону з Росією, і, відповідно, експорт з ОРДЛО.

У виданні зазначають, що важко оцінити, скільки вугілля таким чином потрапило і продовжує потрапляти до Польщі. Підрахунки ускладнює факт, що цю схему складно однозначно визнати контрабандною, оскільки заборона експорту з України стосується лише Криму. 

Читайте також: Росія визнала, що торгує вугіллям з окупованого Донбасу - Bloomberg

Схему потрапляння вугілля з ОРДЛО до ЄС виданню підтвердив голова Східної правозахисної групи Павло Лисянський, який колись був заступником директора двох шахт в Луганській області. За його словами, з кожної тонни вугілля, яке "ЛНР" продавала на територію, яка контролюється українською владою, до кишені Плотницького потрапляло 500 грн. Він вважає, що свою частку Плотницький має також і з антрациту, який експортується до Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-