Угорщина з Румунією домагатимуться змін в українському законі про освіту

Угорщина з Румунією домагатимуться змін в українському законі про освіту

Укрінформ
Угорщина та Румунія діятимуть спільно, щоб досягти змін у новому законі України "Про освіту", називаючи його "ударом в спину".

Про це повідомляється на сайті МЗС Угорщини.

"Це цілком природно, що Угорщина і Румунія діятимуть спільно, щоб досягти змін в українському законі про освіту", - сказав глава МЗС Угорщини Петер Сіярто після зустрічі з румунським колегою Теодором Мелешкану.

За його словами, закон про освіту суперечить угоді про асоціацію між Україною та ЄС, підписання якої підтримали Будапешт і Бухарест. Тому міністр наголосив, що тепер ухвалення українського закону розглядається як "удар в спину" двом державам.

Сіярто зазначив, що в нього викликає стурбованість і те, що на розгляд українських парламентаріїв потрапили також законопроекти про мову та громадянство.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон України "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

Читайте також: Освітній закон: угорські депутати не схотіли слухати делегацію ВР - Геращенко

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть навчатися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Водночас у деяких країнах, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей із нацменшин українською мовою.

Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич висловила розчарування через намір уряду Угорщини блокувати подальше зближення України та ЄС у зв'язку з підписанням Президентом Порошенком закону про освіту. Вона зауважила, що навколо цього закону  склалося багато міфів, зокрема про те, що школи з викладанням мовами нацменшин будуть закривати.

Міністр наголосила, що Україна не має наміру закривати школи з мовою викладання нацменшин. Навпаки, закон про освіту розширює права і можливості дітей представників національних меншин, зокрема щодо подальшого навчання, можливостей стосовно роботи на державній службі тощо.

Зі свого боку, Президент Петро Порошенко зазначив, що він переконаний у необхідності посилювати роль української мови в освіті, залишаючи при цьому вільний простір для розвитку мов, якими говорять громадяни України.

Читайте також: Порошенко розповів про сильні сторони нового закону про освіту

Заступник глави Адміністрації Президента України Костянитин Єлісєєв висловив припущення, що реакція офіційного Будапешта на український закон про освіту пов'язана з майбутніми парламентськими виборами в Угорщині та є спробою відвернути увагу від власних проблем. Чиновник зазначив, що в цьому питанні Україна готова як до двостороннього діалогу, так і до залучення міжнародних експертів.

Водночас перший заступник голови парламенту Ірина Геращенко повідомила, що депутати Національних зборів (парламенту) Угорщини відмовилися від зустрічі з делегацією Верховної Ради щодо роз'яснень положень закону "Про освіту", зокрема мовної статті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-